16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Правителството отпуска 3,5 млн. лв. за манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон

Осигурени са средства са за довършването на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон, което в момента е необитаемо след пожар.

„Правителството отпуска помощ от близо 3,5 млн. лв. за ремонтните дейности. Дълго време се търсиха средствата и сега този ремонт ще се случи“, информира министърът на културата Велислав Минеков.

Източното крило на манастира е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. „Трябва да помогнем също и за отоплението, което е на твърде примитивно и дори опасно ниво, и да окажем помощ за ремонт на пътя до манастира, който също е в много тежко състояние и не е реновиран от векове“, допълни професор Минеков.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ