20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Правителството отпуска 3,5 млн. лв. за манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон

Осигурени са средства са за довършването на ремонта и реконструкцията на източното крило на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“ в Атон, което в момента е необитаемо след пожар.

„Правителството отпуска помощ от близо 3,5 млн. лв. за ремонтните дейности. Дълго време се търсиха средствата и сега този ремонт ще се случи“, информира министърът на културата Велислав Минеков.

Източното крило на манастира е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. „Трябва да помогнем също и за отоплението, което е на твърде примитивно и дори опасно ниво, и да окажем помощ за ремонт на пътя до манастира, който също е в много тежко състояние и не е реновиран от векове“, допълни професор Минеков.

Related Articles

Конференция „Тенденции и новации в областта на сградните обвивки“

Българската асоциация на фасадната индустрия организира конференция на тема: „Тенденции и иновации в областта на сградните обвивки“. Тя ще се проведе в периода 7-9...

Нови пейки ще изненадат децата на Сливен за 24 май

Пейки във формата на разтворени книги, от чиито страници надничат любими приказни герои, ще изненадат малчуганите на Сливен за 24 май. Инициативата е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ