13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Правителството дава още пари за „Хемус“ и ускорява строежа ѝ

Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала „Хемус“ с цел ускоряване дострояването на аутобана между София и Варна. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия.

През последните две години строителството на ключовата за Северна България магистрала замря, след като първо служебното правителство на Стефан Янев обяви инхаус договорите от времето на ГЕРБ за порочни и откри незаконно строителство на два от участъците. Това продължи и при кабинета Петков и служебните правителства на Гълъб Донев, а решение на проблема така и не беше намерено.

Основното предизвикателство сега е „ускоряването на темпа на строителството на магистрала „Хемус“.

„Изборът е или да продължим бездействието по отношение на магистрала „Хемус“ в течение на една или две години, ако решим да започваме от самото начало, или да намерим начин тя да се случи. За да се случи, трябва да свършим работата като изпълнителна власт и това е моята решимост“, каза регионалният министър Андрей Цеков.

Дебатът по инхаус процедурите следва да бъде затворен. Тези договори са раздвоение на правната мисъл в държавата. С днешна дата е ясно, че договори по цени от 2019 г. не могат да бъдат изпълнени, допълни той. И обеща до месец да внесе предложение за решение в Министерския съвет за индексация на договорите за доизграждане на магистрала „Хемус“.

Идеята на министъра е сегашните договори с частни пътни компании и „Автомагистрали“ да станат нормални строителни договори след сключването на анекси към тях. Отделно с това ще се направи и индексация на цените, така както беше направено по останалите строителни договори по време на служебното правителство на Гълъб Донев. Всичко това ще се оформи с решение на Министерския съвет, защото не е необходимо да се минава през Народното събрание, смята Андрей Цеков.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ