11 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

По проект: Община Пловдив реновира музеи и културни институции с близо 800 хиляди лева

Община Пловдив спечели проект за безвъзмездно финансиране по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“ в размер на 781 550 лв. В проекта със заглавие „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“ са включени 7 културни институции – Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека „Иван Вазов“ и ОИ „Старинен Пловдив“.

Финансирането е от Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство. Срокът на изпълнение на дейностите по прокта е 20 месеца. Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) , НПО от Норвегия.

Реализацията на проекта в Пловдив цели да подобри управлението и представянето на културното наследство на хилядолетния град чрез ревитализиране, реставриране и обновяване на пространства в 7-те културни институции в рамките на града, както и да насърчи културното предприемачество в общината.

Дейностите по проекта ще привлекат по-широк интерес към културното наследството и чрез създаване на нови предприемачески идеи ще генерират приходи впоследствие. Със средствата от безвъзмездната помощ ще се обновят и ревитализират помещения; ще се закупят витрини за постоянните експозиции и техника за интерактивно представяне на експонатите; ще се разработи мобилно приложение – тип quest игра, което ще представя сградите, залите и част от експонатите на културните институти по интригуващ за посетителите начин, включващо аудио гайд.

Проектът включва и обучение на експертния персонал на културните оператори за повишаване на капацитета им в областта на предприемачеството и маркетинга. Включвайки в проекта партньор от страните – донори, в случая Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) от Норвегия, ще се осъществи обмен на добри практики в областта на културното предприемачество.

Related Articles

Изследват с томограф дърветата в Пловдив

Маркират опасните за санитарна сеч След снежната буря, която връхлетя Пловдив шест бригади от ОП „Градини и паркове” работят още за отстраняване на падналите дървета....

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ