18 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

По програма на кмета Фандъкова: Реставрират десетки стенописи на църкви и манастири

По програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за ремонт и изграждане на храмове и реставрация на стенописи се предвижда да бъдат възстановени сградите на няколко църкви и манастира.

Столичният общински съвет се очаква да вземе решение на заседанието си в четвъртък за финансиране в размер на 190 000 лв. от бюджета на Столична община.

Акцент в програмата е реставрацията на стенописите на три храма. Един от тях е Курилският манастир „Св. Иван Рилски“, който е паметник с национално значение. През 1596 г. манастирският храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски. От неговите стенописи са оцелели само няколко образа на светци и отделни сцени – различават се образите на Св. Панталеймон и Св. Св. Константин и Елена. Сравнително добре е запазена и сцената „Успение Богородично“. Преди няколко години по предложение на кмета започнаха ремонтни работи по възстановяване на манастира. За да бъде завършен цялостният вид на манастирския храм, ще бъдат отпуснати средства за реставрация на стенописите в основната сграда на църквата, включително и по свода на храма.

Реставрационни дейности ще се изпълнят и за храм „Света Троица“ в кв. „Драгалевци“. Ще се реставрира иконостасът и иконите на храма. В църквата „Св. Николай Чудотворец“ в с. Желява, район „Кремиковци“, е планирано обновяване на стенописите на храма.

В програмата на кмета Фандъкова е включен и основен ремонт на фасада на църковната сграда на храм „Св. Николай Чудотворец“, кв. „Славовци“, район „Нови Искър“.

За да продължи строителството на новия храм в район „Изгрев“ „Свети Пимен Зографски“, който миряните отдавна очакват, по предложение на кмета Фандъкова ще бъдат отпуснати също 30 000 лв.

Арменската апостолическа православна църква „Света Богородица” ще получи финансиране за благоустрояване на околното пространство и озеленяване.

По програмата на кмета Фандъкова за възстановяване, реставрация и изграждане на храмове са финансирани още десетки сгради на църкви и манастири в София.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

Пилотно: Велико Търново стартира проект за всеобхватно управление на битовите отпадъци

Град Дебелец ще е първият в България с новата система Пилотен проект за цялостно и всеобхватно управление на битовите отпадъци стартира Община Велико Търново заедно...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ