34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

По програма на кмета Фандъкова: Реставрират десетки стенописи на църкви и манастири

По програмата на кмета на София Йорданка Фандъкова за ремонт и изграждане на храмове и реставрация на стенописи се предвижда да бъдат възстановени сградите на няколко църкви и манастира.

Столичният общински съвет се очаква да вземе решение на заседанието си в четвъртък за финансиране в размер на 190 000 лв. от бюджета на Столична община.

Акцент в програмата е реставрацията на стенописите на три храма. Един от тях е Курилският манастир „Св. Иван Рилски“, който е паметник с национално значение. През 1596 г. манастирският храм е изписан от известния живописец Пимен Зографски. От неговите стенописи са оцелели само няколко образа на светци и отделни сцени – различават се образите на Св. Панталеймон и Св. Св. Константин и Елена. Сравнително добре е запазена и сцената „Успение Богородично“. Преди няколко години по предложение на кмета започнаха ремонтни работи по възстановяване на манастира. За да бъде завършен цялостният вид на манастирския храм, ще бъдат отпуснати средства за реставрация на стенописите в основната сграда на църквата, включително и по свода на храма.

Реставрационни дейности ще се изпълнят и за храм „Света Троица“ в кв. „Драгалевци“. Ще се реставрира иконостасът и иконите на храма. В църквата „Св. Николай Чудотворец“ в с. Желява, район „Кремиковци“, е планирано обновяване на стенописите на храма.

В програмата на кмета Фандъкова е включен и основен ремонт на фасада на църковната сграда на храм „Св. Николай Чудотворец“, кв. „Славовци“, район „Нови Искър“.

За да продължи строителството на новия храм в район „Изгрев“ „Свети Пимен Зографски“, който миряните отдавна очакват, по предложение на кмета Фандъкова ще бъдат отпуснати също 30 000 лв.

Арменската апостолическа православна църква „Света Богородица” ще получи финансиране за благоустрояване на околното пространство и озеленяване.

По програмата на кмета Фандъкова за възстановяване, реставрация и изграждане на храмове са финансирани още десетки сгради на църкви и манастири в София.

Related Articles

Община Калояново с проект за подмяна на уличното осветление

Енергийно-ефективна реконструкция на уличното осветление във всички населени места на територията й започва Община Калояново. Дейностите са по проект “Подкрепа за енергийно ефективни системи...

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ