23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

По план: Ремонтират ключови булеварди в Пловдив

„Община Пловдив има изготвен ясен план за подмяна на пътните настилки на ключови пътни артерии в града“. Това съобщи заместник-кметът с ресор „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев. По думите му още с встъпването си в длъжност кметът Здравко Димитров и екипът са направили пълен преглед на инфраструктурните проекти, които предстоят да се реализират през следващите години. Поетапно се планира рехабилитацията на основните пътни артерии, в зависимост от състоянието на подземната инфраструктура и предстоящи мащабни проекти като Водния цикъл в район „Северен“ или пробива под Централна жп гара. Пробивът вероятно ще започне тази година и ще продължи поне до 2023 г. Общината е наясно, че има улици в лошо състояние, които обаче не могат да бъдат ремонтирани на този етап, тъй като предстои подмяна на ВиК или колекторните подземни мрежи в следващите две години. „За нас водещият принцип е, че публичните средства за ремонтни дейности, които са едно голямо перо от бюджета на общината, трябва да бъдат изразходвани целесъобразно, да не се налага да се прави ремонт след ремонта“, коментира още Пламен Райчев.

Ето какви са плановете на Община Пловдив за ремонта и реконструкцията на осем от големите булеварди и улици в града в рамките на тази и следващите години.

Булевард „Източен“ попада административно в два района: едното му платно е в „Източен“, а другото в „Централен“, затова през годините ремонтите му са били частични. През 2013 г. е извършена рехабилитация на западното платно на булеварда в участъка от бул. „Мария Луиза“ до колелото с бул. „Шести септември“. Тогава са поставени светлоотразителни разделителни колчета. Същата отсечка на източното платно е била ремонтирана последно през 2009 г., поради тази причина по продължението й имаше не малко дупки и пропаднали шахти, затова бе взето решение тя да бъде обновена. Ремонтните дейности там почти приключват и предстои само да се направи маркировка на новомонтираното източно платно.

Булевард „Санкт Петербург“ също разделя два района – „Тракия“ и „Източен“. През 2013 г. е преасфалтирано южното платно от бул. „Източен“ до ул. „Лев Толстой“, последвано от отсечката от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Освобождение“ през 2016 г. Същевременно северното платно от ул. „Богомил“ до бул. „Освобождение“ е включено в инвестиционната програма за ремонт по ОП „Региони в растеж“ като част от проекта „Гладно поле“. За да се получи цялостно обновяване на бул. „Санкт Петербург“, Община Пловдив рехабилитира със собствени средства оставащата отсечка от ул. „Лев Толстой“ до бул. „Източен“ в началото на тази година. По нея вече е положена и нова маркировка.

Булевард „Дунав“ е един от основните и той също е в изключително лошо състояние и по план неговият ремонт трябва да стартира през август. По булеварда в момента има  множество пропадания и неравности на пътната настилка в частта, която попада в обхвата на Интегрирания воден проект. До ремонт на булеварда така и не се е стига през годините, тъй като проектът е бил отлаган многократно от 2008 насам. Т. нар. Воден цикъл стартира през месец март тази година, а работите по него бяха възобновени миналата седмица, след временното им преустановяване с цел да не бъде нарушено водоподаването за домакинствата в условията на коронавирус.

Планира се ремонт и на бул. „Христо Ботев“. През 2014 г. е изпълнен текущ ремонт само на южното платно от бул. „Никола Вапцаров“ до Бетонния мост. Северното платно, което е в изключително лошо състояние, не е реабилитирано, тъй като там е планирано да бъде поставен главен колектор, след като бъде извършен пробивът под Централна жп гара в участъка на бул. „Васил Априлов“, което се очаква в края годината. Едва след това може да се планира и ремонт на бул. „Христо Ботев“.

Предстои обновяване и на бул. „Александър Стамболийски“. Очаква се през есента на тази година да стартира проектът по изграждане на Южен обходен колектор на стойност 70 млн. лева, по който изпълнител е „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – гр. Пловдив. Целият бул. „Александър Стамболийски“ ще бъде обновен като Община Пловдив работи по възможността за неговото удвояване.

Започна актуализация на проекта за реконструкция на бул. „Северен“. През април беше завършен първият етап от проекта от кръговото на моста на „Адата“ до Брезовско шосе. Този булевард е част от т.нар. „Среден ринг“ на град Пловдив и е изключително важен за разтоварване на движението, идващо и отиващо към магистралата. Като втори етап в момента се прави актуализация на проекта в частта на развръзката му с Карловско шосе и усвояването му до ул. „Победа“. Отделно се залага да бъде изградено кръгово кръстовище на ул. „Победа“ до гара „Филипово“. С това втори етап ще бъде приключен. Ако общината успее да получи кредитна линия от Европейската инвестиционна банка, ФЛАГ или друг финансов инструмент, строителството на тази отсечка може да започне в най-кратки срокове. Последният етап от завършването на този булевард ще е отсечката от бул. „Победа“ до Голямоконарско шосе.

 

Община Пловдив има готов проект за реконструкция на бул. „Марица – север“ по подобие на южната му страна. Предвид натоварения трафик, ръководството на Общината обмисля да постави на обществено обсъждане възможността северната част да бъде препроектиране с повече платна, защото е необходимо да се чуе мнението на гражданите за бъдещето на този булевард. Към този момент няма предвидено финансиране за реализацията на този проект, но общината има готовност да кандидатства за средства през новия програмен период по ОП „Региони в растеж“.

 

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ