21 C
Пловдив
събота, май 25, 2024

По-ниски данъчни оценки на имоти в 170 населени места

Промени в данъчните оценки на имоти ще има в някои населени места у нас от догодина. По предварителни разчети след извършването на новото категоризиране през 2024 г. редица региони ще минат в по-ниски категории. Техният коефициент за местоположение ще стане по-нисък, а от там и данъчните оценки на имотите ще станат още по-ниски.

Тази промяна ще засегне около 170 населени места, които са общински центрове (64% от 265-те общини) и все още неизвестен брой кметства, което би довело до намаление на приходите от данък недвижими имоти с над 41 млн. лв. Това се казва в становище на Сдружението на общините относно промените в Закона за местните данъци и такси.

Те предвиждат създаване на трайно правило за актуализиране на два от общо седемте компонента на формулата за изчисление на данъчната оценка на недвижимите имоти:

– при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто на индексите за цените на жилищата по данни на НСИ, считано от следващата година да се актуализира базисната данъчна стойност на 1 кв. м.;

– при отчетено сумарно изменение с над 10 на сто в този индекс на регионално ниво или промяна в категоризацията на населените места, считано от следващата година да се актуализира коефициентът за местоположение.

У нас размерите на базисната данъчна стойност не са променяни от 2002 г. като варират от 3,70 лв./кв. м. до 18,70 лв./кв. м. Коефициентите за местоположение увеличават базисната данъчна стойност на 1 кв. м. и се определят диференцирано, съобразно функционалният тип на населеното място и зоната, в която се намира съответния имот, обясняват от pariteni.bg.

Най-високият коефициент за местоположение е за I зона в столица – 93,6, а най-ниският е за населените места от VI, VII, VIII категория. Тези коефициенти се увеличават допълнително с 50% за имотите в курортите и с 20 на сто във вилните зони до 10 км. от морската брегова ивица.

Related Articles

Училище „Максим Горки“ в Стара Загора се разширява с нова пристройка

Осигурено е финансиране за изграждане на допълнителна сграда към Средно училище „Максим Горки“ в Стара Загора, информират от Общината. Разширението ще е в югозападната...

Ще реставрират сградата на бившата Земеделска банка в Търговище

Общината обяви поръчка за избор на изпълнител Връщат блясъка на архитектурна перла в Търговище. Общината обяви поръчка за избор на изпълнител на ремонта на сградата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ