22 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

По-малко чужденци влагат пари в имоти у нас

6-7 пъти са намалели парите, които емигрантите пращат на роднините си у нас, спрямо времената преди пандемията, сочат данни на Българската народна банка.

Статистиката показва, че през първите три месеца на 2019 г. емигрантските трансфери от чужбина са били общо 269 милиона лева, или по около 90-100 милиона лева на месец. Преди началото на пандемията в първите месеци на 2020-а те леко се свиват до 237 милиона лева за периода януари-март.

След въвеждането на локдауните заради COVID и връщането на голяма част от гастарбайтерите по родните места емигрантските пари буквално пресъхнаха.

Драстичен спад се забелязва още през миналата година, когато за първите три месеца трансферите са се свили до едва 39,5 милиона лева. Тази сума остава почти без промяна и през периода януари-март 2022-а, като достига 38,7 млн. лв.

В същото време има значителен спад и на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България. Централната банка отчита, че нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти е на минус с 2,3 млн. евро през първото тримесечие на 2022 г.

Related Articles

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ