37 C
Пловдив
неделя, юли 14, 2024

По иновативен проект отглеждат горски фиданки в контейнери

Пет са европейските проекти, по които работи в момента Югозападното държавно горско предприятие, съобщи пред БНР инж. Теодор Тодоров, мениджър проекти в организацията. Сред тях е и този за отглеждане на фиданки в контейнери, който е насочен към въвеждане в България на иновативна поточна линия за автоматизирано производство на фиданки в контейнери. Ако ги сложим напролет, през есента растенията са готови за залесяване и така над 1 милион фиданки на година можем от един разсадник да създадем, поясни Тодоров. По думите му капацитетът може дори да се увеличи, като се увеличава и устойчивостта на дърветата, защото корените им вече не могат да бъдат наранени.

Всяка година предприятието залесява над 500 дка гори, но покачваме площите за залесяване – 2700 дка ще бъдат залесени по един от нашите проекти и то на гори, които са били унищожени от пожари или от вредители. Освен това впоследствие ние ги проследяваме и ги поддържаме до пет години, което е важно за бъдещето на горите“, каза още специалистът.

Другите проекти на предприятието са насочени към възстановяване на гори в защитени зони от мрежата „Натура 2000“, като целта е да се създават гори устойчиви на промените в климата и подходящи като местообитания за биологичното разнообразие – тоест да се възстановяват горите в техния естествен вид като съвкупност от много дървесни и храстови видове.

Related Articles

Соларна система на покрива на сградата на Община Монтана

Ще бъде подобрена и уличната осветителна мрежа Община Монтана изгражда соларна система на покрива на сградата си. Проектът е на стойност около 130 хиляди лева...

Проучване на Европейската градска инициатива

От какво се нуждаят градовете, е въпросът на Европейската градска инициатива (EUI) в ново проучване за предизвикателствата в големите населени места. Планирано за провеждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ