14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

По велоалеите на Пловдив тръгват електрическите тротинетки под наем

От днес любителите на транспорта с електрически тротинетки вече имат възможност да се придвижват по улиците и велоалеите на Пловдив. Това става възможно след подписания меморандум за сътрудничество между изпълняващия длъжността кмет Величко Родопски и две от фирмите, които предлагат превозните средства и осъществяват тази дейност – Петко Анчев и Теодор Рачев.

Това е поредната стъпка, която правим за това Пловдив да е все по-зелен град, като създаваме условия за алтернативни начини за придвижване за намаляване на замърсяването на въздуха, на трафика в централната градска част, а и да следваме добрия пример на повечето европейски градове с подобна практика“, заяви ресорният заместник-кмет Тодор Чонов.

Двете фирми (Hobo и Lime) осигуряват индивидуални електрически превозни средства за публично ползване. Тротинетките ще бъдат разположени на велопаркингите, които е изградила Община Пловдив. Те ще могат да се карат на велоалеите и на пътното платно, като минималната възраст за потребителите в първия случай е 14 години, а за улиците и булевардите – 16 години.

Съгласно подписания документ има забранителни зони, в които тротинетките няма да могат да се карат. Това са пешеходните зони – Главната улица, парковете и градините, тепетата, кв. „Капана“. Скоростта ще бъде ограничена софтуерно до 5 км/ч, което ще позволи само тяхното бутане. Максималната скорост, която могат да достигнат, съгласно европейските изисквания е 25 км/ч. Меморандумът ще е в сила до приемането на проект на наредба, с която ще се регламентира дейността по-подробно.

Определен е броят на зоните за паркиране, най-подходящите места за тяхното предоставяне и ползване, без това да създава допълнителни неудобства за другите участници в движението, включително и пешеходците. Графиката на 36–те локации ще бъде качена и на сайта на община Пловдив в раздел „Транспорт“.

Пловдив е с най-добре развитата велоалейна мрежа, по която ще могат да се придвижват общо 350 електрически скутера. Новите услуги ще бъдат включени към съответните приложения за градска мобилност, които разработваме във връзка с новата електронно-билетна система“, уточни заместник-кметът Тодор Чонов.

Услугата се предлага чрез създаване на профил в мобилно приложение, а заплащането е 1 лев за отключване и между 20-25 стотинки на минута. Заплащането става с дебитна карта.

Анализите от използването на електрическите тротинетки ще даде възможност да се види състоянието на съществуващата транспортна мрежа, дали е достатъчно застъпен градският транспорт и къде трябва да се включи нов маршрут например. Ще се види и придвижването между кварталите, часовия диапазон и т.н.

Представителите на двете фирми заявиха, че не са конкуренция на градския транспорт, а са допълващи услугата. Техни служители ще имат задължението ежедневно да преместват индивидуалните електрически превозни средства на местата за паркиране. Фирмите ще предлагат и различни отстъпки, а следващата крачка е електрически велосипеди.

Related Articles

Пускат билети за празничната теснолинейка на 3 март

ще пътува от гара Септември до Якоруда и от Якоруда до гара Септември за отбелязване на Националния празник за освобождението на България...

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ