16 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Поставят къщички за разделно събиране на отпадъци в Ивайловград

Непосредствено преди кампанията „Пролетно почистване 2021 г.”, община Ивайловград стартира и нова информационно-образователна инициатива в подкрепа на разделното събиране на отпадъци. За целта са поставени три къщички за събиране на пластмасови бутилки, които са локализирани на детски игрови център на открито „Детство мое”, Общинския исторически музей и автобусна спирка на ул. „Кап. Петко Войвода“. Целта е да се намали обемът на депонираните отпадъци и да се повиши количеството на разделно събирани и рециклирани пластмаси с всички положителни резултати от този процес – по-чист, по-зелен и по-красив Ивайловград.

Партньор в кампанията за разделно събиране е „Тинтява Експлорейшън”, които безвъзмездно осигуриха къщичките за пластмасови бутилки, създадени по техен индивидуален проект, и още две метални сърца за капачки.

КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ В КЪЩИЧКИТЕ?

-ПЛАСТМАСОВИ бутилки от минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки; бутилки и туби от миещи и почистващи препарати; флакони от шампоани, балсами и други козметични продукти. Преди да бъдат изхвърлени пластмасовите опаковки, трябва да се изпразни съдържанието им, след което да се смачкат с цел намаляване на обема.

НЕ СЕ ИЗХВЪРЛЯТ:

Силно замърсени опаковки; туби от автомасла; опаковки, съдържали опасни химически вещества; платки от електронни устройства; саксии за цветя; играчки и електроуреди.

ИНТЕРЕСЕН ФАКТ!

Експертните изчисления сочат, че 1 тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за 2 години, а всеки тон рециклирана хартия спасява от отсичане 13 дървета. Отделно 1 кг. рециклирана хартия икономисва харченето на 32 л. питейна вода, а всеки рециклиран тон хартия спестява 1440 л. нефт и 4000 kW енергия.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ