4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Последни сме в ЕС по иновации

България е на опашката в Европейския съюз (ЕС) по иновации. Това показва европейският индекс за иновациите за 2020 г. Страната ни остава скромен иноватор, като в същата група е само Румъния с малко по-нисък резултат от нас. Според данните най-добри резултати България постига при човешките ресурси и заетостта, както и при интелектуалните активи.

Ниски оценки получаваме по отношение на разходите за научноизследователска и развойна дейност, ученето през целия живот, среда, която поощрява иновациите, финанси и подкрепа, свързаност между предприятията и продажби.Представянето на страната ни обаче се подобрява значително спрямо 2012 г. и е с по-бързи темпове в сравнение с останалите от ЕС.

От доклада става ясно, че най-големите иноватори са скандинавските държави. Лидер е Швеция, следвана от Финландия, Дания и Холандия.

Тази година и Люксембург се присъединява към лидерите, докато Португалия минава в групата на силните иноватори.

Напускането на ЕС от Великобритания не оказва особено влияние върху средните показатели в областта на иновациите, допълват от ЕК.

В избрани области на иновациите лидерите на ЕС са: Швеция – човешки ресурси; Люксембург – атрактивни изследователски системи; интелектуални активи; Дания – благоприятна за иновациите среда; финанси и подкрепа; Германия – инвестиции; Португалия – иновации в малки и средни предприятия; Австрия – връзки и сътрудничество; Ирландия – въздействие върху заетостта и въздействие върху продажбите.

Средно показателите за иновации в ЕС са се увеличили с 8,9% от 2012 г. до 2019 г. Резултатите се подобряват в 24 страни от ЕС, като производителността се е увеличила най-много в Литва, Малта, Латвия, Португалия и Гърция.

Related Articles

Кметът на Благоевград: Градинката при Камерна опера ще бъде върната на гражданите

Ще се изготви и стратегия за преместваемите обекти в града Градинката при Камерната опера ще бъде върната отново на гражданите. Целта е да бъде...

От МРРБ: Велинград получава пари за пътна инфраструктура

Община Велинград е сред първите общини, подписали споразумения с МРРБ за инвестиционно проектиране на инфраструктура. Те са за финансиране на проектирането на пътна инфраструктура....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ