14 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Последният проект, по който работи Кристо ще бъде реализиран след смъртта му

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина Христо Явашев – Кристо, съобщиха в неделя вечерта от екипа на големия художник. Той добива световна популярност с монументални художествени проекти, като инсталациите му са предимно опаковане в плат на сгради и цели райони.

Кристо заедно със съпругата си Жан-Клод предизвиква фурор като опакова най-стария мост на Париж – Пон Ньоф, както и Райхстага в Берлин. Последният му реализиран проект, който събра възхищението на милиони посетители и хора по света през юли 2016-а бе „Плаващите кейове“ в езерото Изео, северна Италия. Чрез пътека с дължина три километра геният Кристо осъществи на практика мечтата на човека „да ходи по вода“.

Той не само мечтаеше за неща, смятани за невъзможни, но и ги реализираше, посочиха в неделя сътрудниците му. Те информираха, че безусловното желание на артиста винаги е било проектите, които са в процес на развитие, да бъдат завършени след смъртта му. В съгласие с волята на Кристо ще бъде осъществен и проектът, над който той работи до смъртта си – опаковането на Триумфалната арка в Париж. То ще се осъществи между 18 септември и 3 октомври 2021 година. А на 1 юли 2020 в центъра „Помпиду“ в Париж ще бъде открита голяма ретроспективна изложба за работата на Кристо и Жан-Клод по проекти във френската столица.

Related Articles

PORTICO – нова платформа за споделени знания за устойчиво градско развитие в ЕС

Новата платформа за споделяне на знания за устойчиво градско развитие в ЕС – Portico, ще бъде официално открита на 10 октомври. Това ще стане...

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ