Поскъпва годишният технически преглед заради екостикерите

0
191

Всички автомобили, които успешно преминат годишния си технически преглед (ГТП) след 12 юли, ще получават нов вид стикери. С тях те ще удостоверяват както техническата изправност на моторното превозно средство, както и и неговата екологична група, обясни пред Радио София директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) Бойко Рановски.

Промяната ще засегне леките и товарни автомобили с тегло до 3,5 тона. В стикера ще бъде вграден чип с допълнителна информация за превозното средство. Това ще позволи по-лесно в София, както и в други големи градове и общини, в дни със замърсен атмосферен въздух, да може да се налагат ограничения за движение в определени зони на коли с по-ниска екологична категория.

Групата се определя в зависимост от отделяните по време на ГТП емисии (на дизеловите се измерва димността), годината на производство или еконормата на МПС. При монтирана газова уредба се проверява и тя. Общо екологичните групи са 5 на брой, като в петата са електрическите и хибридните, най-малко замърсяващите автомобили“, обясни Рановски.

До края на годината ще има пряка връзка (в реално време) между компютрите на пунктовете за ГТП с информационната система на Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация.