18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Пореден опит: Обявиха нова поръчка за ремонт и реконструкция на Концертна зала в Пловдив

Нова обществена поръчка за ремонт и реконструкция на Концертна зала в Пловдив е обявило Министерството на културата. Залата в бившия Партиен дом на площад „Централен“ е предвидена за симфонични концерти и сценични продукции на Държавната опера в града.

В заданието на поръчката е включено реновиране на сценичното пространство, изграждане на нова оркестрина, както и четири подвижни сценични платформи. Прогнозната цена е малко над 10 млн. лева без ДДС, става ясно от обявлението. Тази поръчка се обявява повторно, след като първата се провали и беше прекратена заради проблеми в документацията. Крайният срок, в който кандидатите могат да подават оферти е 14 февруари 2023-а година.

Ето и някои от параметрите:

Сградата на Концертната зала (Пловдивската филхармония, Държавна опера – Пловдив) е двуетажна със сутерен. Тя е част от сградата на бившия Партиен дом, като другата е административна сграда на Общината. Главната северна фасада е към пл. ,,Централен‘‘.

Проектът на Архитектурна агенция „Братя Кадинови“ ЕООД има за цел да съхрани качествата и архитектурните достойнства на съществуващата постройка, като адаптира комплекса към съвременните нужди за музикално, театрално и оперно изкуство. Основната част от архитектурната намеса е свързана с цялостното реновиране на съществуващото сценично пространство, включително прилежащите трактове, изграждане на нова оркестрина, както и три подвижни сценични платформи. С тяхна помощ ще бъдат оформени основна зрителска зала и сцена с единен равен под, както и сценични платформи в различни конфигурации. Чрез тази мобилност и полифункционалност броят на седящите места може да нарасне до 730, а в залата ще може да се осъществяват театрални спектакли, съвременни мюзикъли, опери, „виенски“ балове, DJ концерти, кино прожекции и др.

Related Articles

Още 5 квартала в Бургас с ново осветление

Община Бургас продължава с поетапното обновяване на осветителната система в града. През последните 2 години това се случи в районите край 22 големи булеварда....

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ