20 C
Пловдив
вторник, май 28, 2024

Ползваме данъчно облекчение при ремонт на жилище

При ремонт на жилище на стойност 2000 лева от следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение коментира пред БНР Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция за приходите. За целта обаче за платените средства за труд майсторът трябва да издаде касова бележка или отчетен документ. Облекчението ще е в размер на 200 лева, а разходът ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището.

Важно е да се отбележи, че отстъпката ще важи само за труда на майстора, а не за вложените строителни материали.

За да се ползва данъчно облекчение трябва също така майсторът да е регистриран търговец, за да има по-голяма прозрачност и отчетност. Част от изискванията са и имотът да е собствен или съсобствен, за да се ползва тази данъчна отстъпка.

Целта е да се осветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост“, коментира още Бъчваров. Той уточни, че данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти. За смяна на паркет, на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВИК инсталацията. Но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси, или имоти в търговски предприятия.

Тези, които са започнали вече ремонти и искат да се възползват от данъчното облекчение, ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 година, когато се подава данъчната декларация за предходната година.

Related Articles

Общините ще могат да станат бенефициенти за индустриални зони

Корекции в програма “Развитие на регионите” 2021-2027 е внесъл като предложение кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той анонсира какви програми за финансиране и...

Монтират ново осветление по ул. “Шести септември“ в столицата

Започна изпълнението на проекта за ново осветление по ул. “Шести септември“ в София, съобщиха от пресцентъра на Столична община. Предвижда се да бъдат монтирани 19...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ