17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

Полагат основите на нов православен храм в Кърджали

В Кърджали полагат основите на нов православен храм. Той ще бъде изграден в двора на средновековния манастирски комплекс „Св. Йоан Предтеча“. Храмът ще носи името на Св. София и нейните дъщери Вяра, Надежда и Любов. „Това са прекрасните добродетели, от които всички ние имаме необходимост да пребивават в нашия живот“, казва отец Николай Величков, цитиран от БНР.

Той се надява строителството на новия храм да се случи „в пълен вид“ до една година. „Но когато строим църкви и манастири, само предполагаме със срокове и се надяваме, точни и конкретни дати не желаем да слагаме, защото всичко е в Божията воля и утрешният ден е известен само на Бога.“ За отец Николай полагането на основите на храма е „духовен и исторически момент“. Отговорност и духовна радост е да се извърши градежът точно сега, смята свещеникът.

Новият храм ще оформи облика на манастирския комплекс, в който ще има различни сгради. Той ще бъде вторият на територията на комплекса след основната църква, носеща името на Свети Йоан Предтеча. Всъщност точно нея, заедно с част от крепостните стени на манастира, археолозите намериха в края на миналия век, след което беше извършена реставрация. Църквата стана действаща през 2011 година. Сега очакванията са новият храм да бъде построен бързо.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ