Покрива ли европейските стандарти туристическата инфраструктура у нас?

0

Арх. Костадин Христов, член на РК на КАБ – Бургас:

Имаме сериозни норми,
но изпълнението им е неточно

Туристическата инфраструктура се изгражда по българските нормативни документи, които са съгласувани с европейските директиви. Какво е качеството им обаче, е субективно мнение. Според мен, частните инвеститори строят качествено и обектите се доближават до европейските. При обществените обекти, заради по-ниския контрол, качеството е по-ниско. Ние имаме сериозни норми, добри проекти, но по различни причини изпълненито им е неточно. За това си има причини  –  куца ни контролът при строителството, допълнителните изисквания на веригите, неточната разценка за средствата и т.н.

В чужбина има хотели като нашите, но има и по-лоши. Някакви особени разлики между техните и нашите  няма.


Арх. Иванка Караджова – Гочева, член на РК на КАБ – Варна:

Проблемите идват от малките парцели, върху които са построени хотелите

Не мисля, че нашите хотели са по-лоши от тези в Европа. Имаме и по-добри от техните. Проблемът ни не е във вида, а в обслужването и в малките парцели, върху които те са построени. Няма място за озеленяване, например. В Турция  един хотел има 100 дка площ, а един наш хотел – 10 дка.

Не става въпрос за презастрояване. И върху малките парцели сградите са законни, спазени са изискванията на ОУП. Но имаме проблем в парцелирането.


Арх. Васил Тинчев, главен архитект на община Благоевград:

Недостатъкът е в слабата връзка на обектите с големите пътни артерии

Нашите хотели са добри като локация, ситуирани са  близо до природните забележителности. Но това, което е недостатък на курортите и в планината, и по морето, е слабата връзка с пътната инфраструктура, с големите пътни артерии.

Частните инвеститори се стремят да уплътнят обектите – те застрояват и околното пространство. Би трябвало да се строи върху по-голми терени – да има място за паркове, детски площадки, басейни, туристичски атракции. Липсата им принуждава туристите да търсят  други места – пътуват до атракции, за да уплътняват времето си.

Слабост на нашите курорти и някои отдалечени хотели е захранването с ток и вода. Това разочарова туристите, особено чуждите.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си