14 C
Пловдив
понеделник, май 20, 2024

Показват „Дворците на народа“ в поредицата от филми „Кино и архитектура“

В рамките на Форума „Архитектура и политика през ХХ-ти век“, Френският институт в България организира поредица от филми, които поставят на преден план архитектурата от този период. Днес 20 юни от 18:30 ч. може да бъде видяна лентата „Дворците на народа“. Филмът на Борис Мисирков и Георги Богданов е коопродукция между България, Германия и Румъния.

„Дворците на народа“ разказва историите на пет от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век.

Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа. Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо – най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо” е водеща държавна идеология.

Днес, след края на социализма, авторите на филма се отправят на пътешествие из кулоарите на някогашните „дворци”, за да потърсят скритите им тайни. Архитектурните чудеса на епохата са видени през очите на хората, свързани с тях – създатели и строители, бивши и настоящи директори, служители и обитатели.

Филмът е със субтитри на български и английски език.

Related Articles

Русе ще има нов парк

Проект за изграждането на нова зелена зона спечели община Русе. Той предвижда изграждането на парк в кв. „Здравец-Изток“ върху общински имот на бул. „Липник“...

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ