5 C
Пловдив
неделя, декември 3, 2023

Показват „Дворците на народа“ в поредицата от филми „Кино и архитектура“

В рамките на Форума „Архитектура и политика през ХХ-ти век“, Френският институт в България организира поредица от филми, които поставят на преден план архитектурата от този период. Днес 20 юни от 18:30 ч. може да бъде видяна лентата „Дворците на народа“. Филмът на Борис Мисирков и Георги Богданов е коопродукция между България, Германия и Румъния.

„Дворците на народа“ разказва историите на пет от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век.

Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа. Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо – най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо” е водеща държавна идеология.

Днес, след края на социализма, авторите на филма се отправят на пътешествие из кулоарите на някогашните „дворци”, за да потърсят скритите им тайни. Архитектурните чудеса на епохата са видени през очите на хората, свързани с тях – създатели и строители, бивши и настоящи директори, служители и обитатели.

Филмът е със субтитри на български и английски език.

Related Articles

САБ организира конференция „Образованието – придвижване от мрак към светлина”

Съюзът на архитектите в България организира конференция на тема „Образованието – придвижване от мрак към светлина. Училището – пространство за знания“. Събитието ще се...

Въвеждат в експлоатация BG-ALERT догодина, на 29 ноември е националният тест

В сряда, 29 ноември, между 12.00 и 12.30 часа е националният тест на системата BG-ALERT. За да се получи тестовото съобщение, е достатъчно телефоните да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ