16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Обновяват площад „20-ти юли“ в Карлово

Започва цялостен ремонт на централния площад „20-ти юли“ в Карлово. Той е строен през 1987 и от тогава не е реновиран. Проектът предвижда обединяване на пространството на ул.„Водопад“, нейното естествено продължение в южна посока и площад „20-ти юли“, като премахва съществуващата между тях визуална бариера. Връзката между нивата на площада, които са с различна денивелация, ще се осъществява със стъпала. Тъй като тяхното състояние е лошо, това налага реконструкция и подмяна на облицовката им. Ще има участък адаптиран и за достъп на лица в неравностойно положение.

Паралелно с това ще бъдат подменени амортизираните подземни комуникации.

Съществуващата трибуна ще бъде премахната, а на нейно място ще може да се постави професионална сцена за мащабни събития. Релефните елементи от сегашната конструкция ще бъдат съхранени и монтирани на подходящо място.

Запазват се съществуващите паметници и елементи с местно значение – чешма и декоративна мозайка по централната ос на площада под сухия фонтан, която ще се реновира и почисти. В момента се прави възстановка на мозайката, която ще бъде направена в оригиналния й вид, но с нов материал. Предвиден е фонтан на нива, с водни завеси и водна каскада.

Ще бъде изграден метален мост със стъклен под. Проектът предвижда и цялостна реорганизация на алеите в централната част на площада.

Проектът, който се изпълнява на инженеринг, е финансиран по ОП „Региони в растеж“. Той е допълнение на вече реализирания европейски проект „Благоустрояване на градската среда в гр. Карлово“. Стойността му е 1 532 880 лева. Очаква се обектът да бъде завършен до март догодина.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ