34 C
Пловдив
петък, юли 12, 2024

Подновяват работата по превръщане на о. „Св. Св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата

Подновяваме работата по проекта за превръщането на о. „Св. св. Кирик и Юлита“ в световен център на изкуствата. Това заяви министърът на културата проф. Велислав Минеков по време на инспекция на острова край Созопол. Той констатира, че мястото се намира в изключително тежко състояние, а сградите на бившето военноморско училище и казармите там тънат в разруха. Проектът по обновяването на острова отлежаваше с години, поради липса на финансиране, но сега работата по него е подновена.

„Идеята остров „Св. св. Кирик и Юлита“ да стане музей, европейски и световен център, в който да има музей на археологията и съвременното изкуство, е от години. Проектът е прекрасен, но досега по него нищо не е свършено“, информира по време на инспекцията си Минеков. Той припомни, че през мандата си като министър на културата още миналата година е подновил преговорите в търсене на финансова подкрепа.

„Имаме обещание за помощ не само от ЮНЕСКО, но ЮНЕСКО е в непрекъснат контакт с фондации, които подпомагат подобен вид културно наследство и неговото консервиране и реставриране“, поясни министърът на културата. Той допълни, че финансиране на проекта се търси и от още няколко различни източника, включително и от европейските фондове по програмата за регионално развитие. По думите му най-важното е да започнат на място спешни действия. Във връзка с това министър Минеков съобщи, че от Министерството на културата са отпуснати аварийни средства за ремонт на покрива на бившето военноморско училище.

По проекта вече са осъществени теренни проучвания, както е направено и обследване на сградите, но все още се изчислява колко точно средства ще са нужни за цялостната реализация на проекта.

Related Articles

Община Стара Загора готова да обезщети собствениците на земи в парк „Бедечка“

Желанието на администрацията е местността да бъде запазена като зелена територия за отдих и рекреация в града Имаме готовност за обезщетяване на собствениците на земи...

До края не седмицата ще бъде облекчен трафика на АМ „Струма“ при Симитли

До неделя ще бъде облекчено движението за прибиращите се от Банско и от Гърция в района на Симитли по АМ „Струма“. В последните няколко...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ