Подновиха археологическите разкопки в местността „Петрова нива“

0

След едногодишно прекъсване археологическите разкопки на Ранносредновековното селище в местността „Петрова нива“, в сърцето на Археологическия резерват „Сборяново“, са подновени. Те са финансово подкрепени от Министерството на културата, след одобрен проект, и от Историческия музей в Исперих“, съобщи зам.-ръководителят на разкопките Мария Николаева.

Кампанията ще продължи до края на юли. Ръководител на проучванията е гл. ас. д-р Елена Пенчева от СУ „Св. Климент Охридски“. Своята студентска практика ще проведат седемнайсет студенти от IV курс по специалността „Археология“.

В екипа участват археолозите от Историческия музей в Исперих Мария Николаева, Теодора Василева, Християн Узунов и Юлияна Събева – консерватор-реставратор.

Селището е ключов обект за изясняване на структурата и селищната организация на селото от времето на Първото българско царство (IХ-Х век).

Основните цели на екипа са свързани с допроучването на едно от жилищата, площадката пред пещта за керамика, проучване на негативни структури, засечени в предходни години – разположени в западната част на дворното пространство.

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си