23 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

Подновиха археологическите разкопки в местността „Петрова нива“

След едногодишно прекъсване археологическите разкопки на Ранносредновековното селище в местността „Петрова нива“, в сърцето на Археологическия резерват „Сборяново“, са подновени. Те са финансово подкрепени от Министерството на културата, след одобрен проект, и от Историческия музей в Исперих“, съобщи зам.-ръководителят на разкопките Мария Николаева.

Кампанията ще продължи до края на юли. Ръководител на проучванията е гл. ас. д-р Елена Пенчева от СУ „Св. Климент Охридски“. Своята студентска практика ще проведат седемнайсет студенти от IV курс по специалността „Археология“.

В екипа участват археолозите от Историческия музей в Исперих Мария Николаева, Теодора Василева, Християн Узунов и Юлияна Събева – консерватор-реставратор.

Селището е ключов обект за изясняване на структурата и селищната организация на селото от времето на Първото българско царство (IХ-Х век).

Основните цели на екипа са свързани с допроучването на едно от жилищата, площадката пред пещта за керамика, проучване на негативни структури, засечени в предходни години – разположени в западната част на дворното пространство.

 

Related Articles

21 общини кандидатстват за средства за по-чист въздух

85 000 домакинства, които се отопляват на дърва и въглища, ще могат да получат безплатно нови уреди До края на октомври 2023 г. е крайният...

АПИ кандидатства с 21 концепции за интегрирани териториални инвестиции

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с 21 концепции за интегрирани териториални инвестиции по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. Общият й бюджет е 3,6 млрд....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ