7 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Подновиха археологическите разкопки в местността „Петрова нива“

След едногодишно прекъсване археологическите разкопки на Ранносредновековното селище в местността „Петрова нива“, в сърцето на Археологическия резерват „Сборяново“, са подновени. Те са финансово подкрепени от Министерството на културата, след одобрен проект, и от Историческия музей в Исперих“, съобщи зам.-ръководителят на разкопките Мария Николаева.

Кампанията ще продължи до края на юли. Ръководител на проучванията е гл. ас. д-р Елена Пенчева от СУ „Св. Климент Охридски“. Своята студентска практика ще проведат седемнайсет студенти от IV курс по специалността „Археология“.

В екипа участват археолозите от Историческия музей в Исперих Мария Николаева, Теодора Василева, Християн Узунов и Юлияна Събева – консерватор-реставратор.

Селището е ключов обект за изясняване на структурата и селищната организация на селото от времето на Първото българско царство (IХ-Х век).

Основните цели на екипа са свързани с допроучването на едно от жилищата, площадката пред пещта за керамика, проучване на негативни структури, засечени в предходни години – разположени в западната част на дворното пространство.

 

Related Articles

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ