14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Поддръжката на пътищата е най-неотложният проблем за 91% от българите

91% от българите смятат, че държавата трябва спешно да реши проблема с поддържането на пътищата. Това сочат данни от проучване на „Тренд“ за обществените нагласи към строителния сектор, информира news.bg.

Проучването е извършено по поръчка на Камарата на строителите в България от 15 до 22 август 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1007 души, навършили 18-годишна възраст.

85% от анкетираните посочват, че се отнасят с уважение към професията на строителите, а едва 6% са на противоположното мнение. Не се отчитат особени промени в нагласите по въпроса по демографски характеристики.

51% от хората считат, че строителният бранш е сред сериозно засегнатите от инфлацията и скока на цените на материалите. 21% не споделят това мнение, а 28% не могат да преценят.

67% от българите са на мнение, че държавата трябва да актуализира старите цени за възложените обществени поръчки, за да могат строителите да завършат обектите, 8% не са съгласни. Младежите във възрастова група 18-29 г. в най-голям дял не знаят какво трябва да се направи в тази ситуация.

38% са чували, че липсата на адекватна индексация на договорите на държавата и общините със строителите ще доведе до незавършени обекти и връщане на европейски пари. 46% не са чували такова нещо, като най-голям дял тук имат младежите на възраст 18-29 г. 44% са чували, че при липса на адекватна индексация на договорите на държавата и общините със строителите от неизпълнение са застрашени жп, ВиК, пътни и други обекти, а 45% от своя страна не са чували за това.

80% от българите са на мнение, че не е допустимо държавата да възлага строителство на различни обекти и да забавя тяхното плащане, 8% не са съгласни с това.

Related Articles

Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Народното събрание одобри създаването на Междуведомствен съвет за анализ на преките чуждестранни инвестиции при Министерския съвет. Това стана с гласуване на промени в Закона...

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ