13 C
Пловдив
неделя, април 14, 2024

Подготвят електронен формуляр за признаване квалификацията на архитектите в ЕС

Камарата на архитектите в България (КАБ) посрещна близо 20 представители на Европейската мрежа на компетентните органи за професията Архитект – (Еuropean Network Architect`s Competence Authorities – ENACA). Годишната среща на международната организация събра в София архитекти от Германия, Австрия, Ирландия, Великобритания, Финландия, Португалия, Полша, Чехия, Словакия, Литва, Естония и други. Специално за събитието пристигна президентът на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ) арх. Рут Шагеман.

В процес на подготовка е създаването на единен европейски сертификат, който ще придружава документите на кандидатите за признаване на професионални квалификации, придобити в друга държава. Пилотният проект бе представен за пръв път на работната среща. Инициативата е на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ). В момента текат процедури по съгласуване на инициативата с Европейската комисия.

Целта на ENACA е чрез придружаващия сертификат да се синхронизират процедурите по признаване на професионалните квалификации на архитектите в държавите-членки и да се улесни мобилността на подходящо квалифицираните архитекти в ЕС. Регулацията на професията „Архитект“ и националното законодателство относно правоспособността на архитектите в различните държави-членки варира, като това следва да се има предвид от кандидатите, които желаят да получат признаване на професионалната си квалификация и да предоставят услуги в ЕС.

Зам.-председателят на КАБ арх. Мартин Христов представи пред чуждестранните гости системата за структуриран стаж за придобиване на пълна проектантска правоспособност, която бе въведена в началото на 2022 г. Системата замени предишните условия за придобиване на професионален лиценз, при които се изискваше единствено да е преминал определен времеви диапазон след завършването.

Представителите на ENACA оцениха представената система, като коментираха, че това е прозрачна процедура с ясни правила, която предоставя възможност за качествено последващо обучение. Представителите на Ирландия и Австрия пожелаха да заимстват модела.

Работната среща на ENACA в София бе в рамките на „Международните дни на европейската регулирана професия Архитект“. Събитието е организирано от Камарата на архитектите в България. На 2 април ще се проведе кръгла маса „Практикуване на професията Архитект в Испания и Германия“.

Снимка: КАБ

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Изграждат пречиствателна станция в Свиленград

В Свиленград предстои изграждането на пречиствателна станция за питейна вода. На редовно заседание Общинският съвет гласува единодушно предложението на кмета арх. Анастас Карчев да...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ