4 C
Пловдив
сряда, февруари 21, 2024

Повече пешеходни зони в София през уикендите на това лято

„Зелени улици“ ще има за пешеходците в София през всеки летен уикенд, съобщиха от Столичния общински съвет (СОС). Бул. „Цар Освободител“ ще бъде освободен от коли през август от петък вечерта до неделя.

Три отсечки от улици в историческия център на София, в които над 70-80 на сто от движението е пешеходно, да бъдат изцяло без автомобили през предстоящите летни уикенди, предлагат общински съветници, кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков и зам.-кметът на Столичната община с направление „Зелена система, екология и земеползване“ Десислава Билева.

Това са ул. „Шишман“ от ул. „Граф Игнатиев“ до ул. „Юрий Венелин“; ул. „Сан Стефано“ от „Цариградско шосе“ до бул. „Янко Сакъзов“; ул. „Ангел Кънчев“ от ул. „Уилям Гладстон“ до пл. „Гарибалди“.

Инициативата „Зелени улици“ е част от последователната политика за повече място за хората в града, по-чист въздух и цялостна грижа за околната среда, и е съобразена с новите реалности, наложени от Covid-19, допълват от СОС.

Проектът предвижда обособяването на пешеходни зони всеки петък от 19.30 часа до 18.00 часа на всяка неделя от 17 юли до 22 септември.

По ул. „Сан Стефано“ няма да се премахват вече паркираните автомобили и те ще могат да излизат от зоната, но няма да се допуска влизането на нови за този период.

По ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Шишман“ ще бъде забранено паркирането в тези дни и часови диапазон, като заварените паркирани коли ще бъдат премествани от ЦГМ в непосредствена близост. Живущите на тези улици, които имат стикер за паркиране в зоната, ще бъдат предварително уведомени. Анализ показва, че те могат да оставят без проблем своите автомобили в съседни преки, на които през летните уикенди има достатъчно места.

Улиците ще се почистват допълнително и ще се мият всяка събота вечер.

Избраните участъци от улиците имат връзка между паркове, пешеходни зони и градски градини, като по този начин дават възможност на всеки да се придвижва пеша – спокойно, с необходимата дистанция и безопасно, са част от мотивите на вносителите. Те са свързани и със спирки на градския транспорт и не са зависими от автомобилен достъп. По тях има кафенета и ресторанти, чиито собственици ще получат възможност да разположат повече места за сядане на открито, както и да осигурят достатъчно пространство за изчакване на своите клиенти.

Работното време на обектите ще е до 22.00 часа, за да се гарантира спокойствие на живущите. Собствениците на заведения ще трябва да заявят интерес за ползване на тези нови зони и ще заплащат такса.

По инициатива на зам.-кмета по екология на Столичната община се предлага и свободна пешеходна зона през уикендите само на месец август (петък от 19.30 ч до 18.00 ч на неделния ден) по бул. „Цар Освободител“ в участъка от „Раковски“ до „Дондуков“.

За живеещите по трите улици ще бъде осигурено място за паркиране на паркинга при метростанция „Стадион Васил Левски“.

Related Articles

След дълго отлагане: Отварят част от пътя Мездра – Ботевград

Дългоочакваното отваряне за движение на част от трасето Мездра – Ботевград от днес вече е факт. Отсечката е част от международния път Е-79 и...

Промени в наредбата за достъпна среда са публикувани за обсъждане

Достъпни места за паркиране към новите жилищни сгради или към сгради със смесено предназначение с жилища в тях ще се осигуряват, когато в тях...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ