23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Победители в 4-те категории според класирането в конкурса на Идеал Стандарт „Баня на годината 2019“

КАТЕГОРИЯ: ЛУКСОЗНА БАНЯ В ЖИЛИЩНА СГРАДА – 3D

Автор: Божана Йорданова

Име на проекта – Отражение

„ Дизайнът … е създаване на форми, които са в съзвучие с характера на обекта и в крак с последните полезни технологии“ – Арх. Петер Беренс

Проектът „Отражение“ е вдъхновен именно от тези думи. Търсеното усещане за цялостност и хармония, както и за простор и чистота, е постигнато чрез избраните материали и техните цветови нюанси.

Настилката преминава по естествен начин от пода, в стените, като еднородността им допринася за целостта на търсената визия. Материалът е гранитогрес, имитиращ естествен камък с гланцов ефект, който от своя страна създава дълбочина, отразявайки в себе си околните повърхнини. Релакс зоната в банята е разположена в непосредствена близост до прозореца, като в нея са поместени свободно стояща вана от серията Tonic II и тоалетка, изградена с помощта на модулната система Adapto. Голямото огледало при тоалетката има и една на пръв поглед незабележима функция, а именно, като телевизор. Това се постига чрез използването на Диелектрично огледало, което скрива екрана на телевизора и от своя страна, е пример за една последна полезна технология от цитата на арх. Петер Беренс. Визуалното отделяне на релакс зоната е постигнато чрез декинг, който намира приложение и като скара под душа, и скрива подовия сифон.

Съществуващата преградна стена в плана на помещението, се явява носещ елемент за мивка от серията Strada II, която е разположена върху плот, отново от системата Adapto, като под основния плот има и дублиращ такъв. С помощта на обличането и с огледало от пода до тавана, от към фронталната и страна, е постигната нейната дематериализация в интериора на банята. От страната на душа от серията Ideal Rain, с помощта на предстен, изграден от гипсокартон, е оформена и ниша за съхранение на козметика. Осветлението е общо – централно на окачения таван, чрез спотове, монтирани в шлиц, дифузно – по периферията на тавана към стените, чрез лед ленти и локално – чрез пендели в зоната на тоалетката и ваната.

Тоалетната и бидето са разположени в удобна близост до мивката и входа на помещението. Те са декоративно рамкирани, посредством скрито осветление, което в тази зона слиза и към пода. Тук отново влиза в сила използваният в текста цитат, за последна полезна технология, а именно, използваната в тоалетната от колекция Strada II технология AquаBlade, която осигурява едни по-ефективни почистване и поддръжка.

КАКВО СПОДЕЛЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЖУРИТО:

„Добра хармония на пространството, лесно за осъществяване.“

„Проектът има много добро функционално решение и съчетаване на материали и цветове. Подходящ избор на санитарни уреди и оборудване, има стил и атмосфера, елегантно решение.“

„Проектът показва добри познания за функционално зониране и съчетаване на материали.“

„Добре постигната хармония. “

КАТЕГОРИЯ: САНИТАРЕН ВЪЗЕЛ В ТЪРГОВСКИ ЦЕНТЪР – 3D

Автор: арх. Вилия Евстатиева и арх. Харалан Йовчев

Име на проекта – The black box

С предложението се опитваме да направим крачка встрани от познатата схема на разпределение за такива помещения. Концепцията се базира на идеята за прост обем, който събира основните функции в средата на предоставеното пространство, а около него може да се направи пълна 360°-ова обиколка. От ляво на входната зона са разположени зона с мивки и гардеробчета. Целта бе да запазим обща тази зона, да не я разделяме на 2 – за мъже и за жени. Геометрията ѝ произтича логично като функция от куба (обемът на куба е отнет от обема на зоната с мивки).

Концептуално, пространството е организирано на 4 поднива. Първото – празна обвивка, която побира всички необходими функции. Второто – черната кутия – плътен обем в центъра на пространството, който съдържа функциите на тоалетните. Третото – ажурна структура, която да даде преграждането на „кутията“ отвътре и да внесе допълнителна текстура, противоположна на останалото пространство (с гладки и изчистени повърхности). И на четвърто подниво – системата за осветление, която служи като линейна структура, запълваща пространството, ограждащо черната кутия. Целта на проекта е да изследва пространството и да го превърне в едно – общо за всички.

КАКВО СПОДЕЛЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЖУРИТО:

“Добро оформление, изискано настроение, добро използване на графики и избор на финиш.“

„Интересно иновативно решение. Подробно и професионално представен проект.“

„Изчистен и функционален дизайн“

„Интересен опит за преосмисляне на функционалната схема на санитарните възли в търговски центрове.“

КАТЕГОРИЯ: РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ В ЖИЛИЩНА СГРАДА

Автор: Десислава Илиева

Име на проекта – Дея

Баня “Деа” създава атмосфера на пълен комфорт и вдъхновение!

В пространството на банята създадох кът за свободно стояща вана 170 см, която по изискване на клиента трябваше да отговаря на много критерии за добър външен вид и високо качество на продукта. Всички тези елементи открих в свободно стоящата вана на Ideal Standard Dea. Тя придаде красота и създаде кътче за комфорт и почивка в пространството. В останалата част създадох баня, отговаряща на всички изисквания на клиента ми.

Дървото е важна част от цялостната визия, то ни свързва и доближава до природата. За това за мен беше много важно то да присъства в интериора. Тоалетната и душ системата бяха решени да бъдат вградени. Създадох отделен кът за вградения душ и го изолирах с душ кабина, за да не се мокри навсякъде. Подовата настилка е с вградено подово отопление, за да изсъхва бързо водата. Проектирах шкаф за съхранение с вградено лед осветление, към него добавих голяма мивка над плота с вграден смесител и висящо осветление от тавана.

КАКВО СПОДЕЛЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЖУРИТО:

„Добро организирано пространство като функционалност. Използвани са много текстури и елементи.“

„Стилно и модерно. Добре комбинирано по отношение на материали, цветове и форми. Умело използване на пространството.“

„Помещението е усвоено максимално без да се компрометира неговата функция.“

„Най-добрата реализация в категорията.“

КАТЕГОРИЯ: РЕАЛИЗИРАНА БАНЯ В ХОТЕЛ 

Автор: Мими Фъркова, Николета Видинова, арх. Борислава Манолова, арх. Христо Тритаков и арх. Евгения Боранова

Име на проекта: Спа Комплекс “Белчински извор”

Разположен в подножието на Рила, Верила, Витоша и Плана, комплексът предлага на гостите си домашен уют, пълно спокойствие и прекрасни гледки в луксозната обстановка на своя съвременен интериор с традиционни елементи.

На този етап интериорната разработка включва ресторант със 120 места, многофункционална и ВИП зала, спа център с басейн и външна термална зона, както и луксозни вили за настаняване. Интериорните решения в комплекса са изцяло подчинени на доминиращата видима дървена покривна конструкция на сградата.

В изграждането на вътрешните пространства се преплитат уменията на старите местни майстори и технологичния напредък на съвремието. Изчистените линии и строгата функционалност на пространствата се балансират с топлите дървени обшивки, приглушеното индиректно осветление, и естествено тъканите текстили. Естествените материали, щедро използвани в целия комплекс, са устойчиви във времето, имат уникално излъчване и подбрани правилно дават незабравим облик и стойност в интериора.

КАКВО СПОДЕЛЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЖУРИТО:

„Много добра цялостна интериорна визия на хотела. Баните и тоалетните изглеждат стилно, с подчертан модерен облик.“

Related Articles

Велико Търново: Нова организация на движението в Деня на независимостта

Във връзка с честването на 115 години от обявяване на Независимостта на България и свързаните с празника културни и обществени събития във Велико Търново...

Избраха победителя в конкурса за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора

Българо германското NAS Studio спечели първото място в Международния архитектурен конкурс за идеен проект за Център за експериментално куклено изкуство в Стара Загора. Победителят...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ