21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Плъгин за откриване на фалшиви новини, разработен с българско участие, спечели отличие

Софтуер за верифициране на информация и откриване на фалшиви новини и информация, създаден с българско участие, е отличен в международно състезание на Държавния департамент на САЩ.

Плъгинът WeVerify е сред победителите в надпреварата U.S.-Paris Tech Challenge, посветена на решенията за борба с дезинформацията и пропагандата в интернет. Това е безплатна добавка за браузъри, разработена с участието на българската софтуерна компания Sirma AI, която осъществява дейност като Онтотекст. Плъгинът е базиран на инструмента Database of Known Fakes, създаден от българското дружество. Казано иначе плъгинът представлява инструмент с отворен код, с който може да се провери истинността на даздено съдържание. Той може да подпомогне изключително работата на журналисти, неправителствени организации, организации за защита на човешките права и други заинтересовани групи, които боравят с информационни данни, като ги ориентира в истинността на фактите, тиражирани в социалните мрежи.

Една от целта на състезанието на Държавния департамент на САЩ е да подкрепи развитието на обещаващи технологии и иновативни решения срещу пропагандата и дезинформацията в Европа.

Related Articles

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ