4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Плъгин за откриване на фалшиви новини, разработен с българско участие, спечели отличие

Софтуер за верифициране на информация и откриване на фалшиви новини и информация, създаден с българско участие, е отличен в международно състезание на Държавния департамент на САЩ.

Плъгинът WeVerify е сред победителите в надпреварата U.S.-Paris Tech Challenge, посветена на решенията за борба с дезинформацията и пропагандата в интернет. Това е безплатна добавка за браузъри, разработена с участието на българската софтуерна компания Sirma AI, която осъществява дейност като Онтотекст. Плъгинът е базиран на инструмента Database of Known Fakes, създаден от българското дружество. Казано иначе плъгинът представлява инструмент с отворен код, с който може да се провери истинността на даздено съдържание. Той може да подпомогне изключително работата на журналисти, неправителствени организации, организации за защита на човешките права и други заинтересовани групи, които боравят с информационни данни, като ги ориентира в истинността на фактите, тиражирани в социалните мрежи.

Една от целта на състезанието на Държавния департамент на САЩ е да подкрепи развитието на обещаващи технологии и иновативни решения срещу пропагандата и дезинформацията в Европа.

Related Articles

Отпускат още 400 000 лв. за ремонт на Рилския манастир

Със свое постановление правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерство на културата за 2023 г. в размер на 400 000 лв. за финансова...

Избраха фирма за разширението на АМ „Тракия” от София до Пловдив

Софийската фирма „ВИА – План” ЕООД е избрана от АПИ да извърши първата процедура за разширение на АМ „Тракия” от София до Пловдив. Компанията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ