22 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Плъгин за откриване на фалшиви новини, разработен с българско участие, спечели отличие

Софтуер за верифициране на информация и откриване на фалшиви новини и информация, създаден с българско участие, е отличен в международно състезание на Държавния департамент на САЩ.

Плъгинът WeVerify е сред победителите в надпреварата U.S.-Paris Tech Challenge, посветена на решенията за борба с дезинформацията и пропагандата в интернет. Това е безплатна добавка за браузъри, разработена с участието на българската софтуерна компания Sirma AI, която осъществява дейност като Онтотекст. Плъгинът е базиран на инструмента Database of Known Fakes, създаден от българското дружество. Казано иначе плъгинът представлява инструмент с отворен код, с който може да се провери истинността на даздено съдържание. Той може да подпомогне изключително работата на журналисти, неправителствени организации, организации за защита на човешките права и други заинтересовани групи, които боравят с информационни данни, като ги ориентира в истинността на фактите, тиражирани в социалните мрежи.

Една от целта на състезанието на Държавния департамент на САЩ е да подкрепи развитието на обещаващи технологии и иновативни решения срещу пропагандата и дезинформацията в Европа.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ