23 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Пловдив с градска железница. Утопия или реалност?!

S-bahn може да реши транспортните проблеми на града под тепетата и прилежащите селища

Проект за изграждане на градската железница обсъди служебният министър на транспорта Христо Алексиев с областния управител на Пловдив, кметове на общини от областта и представители на бизнеса. Има шанс Пловдив да е първият български град, в който да има градска железница.

„Идеята е S-bahn да обслужва всички околни населени места, тъй като не само Пловдив, а и цялата агломерация бележи сериозен ръст. Това създава не само плюсове, а и някои проблеми, сред които усилен трафик, задръстване, замърсяване, хората пътуват от/до работа по 2 часа. Чрез развитието на градската железница, която да се използва като вътрешноградски и извънградски транспорт, тези проблеми може да бъдат решени. 6 милиона автомобила всеки ден влизат и излизат в Пловдив“ – каза министър Алексиев.

Към областната управа ще бъде създадено координационно звено с участието на представители на всички общини и бизнеса от Индустриалните зони. До 1 месец трябва да е готов проектът за потенциални спирки и свързаност на бъдещата градска железница.

Related Articles

До месец: Избират изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево“

Предвижда се разширяване на съществуващия и изграждане на втори терминал До един месец ще бъде избран изпълнител за реконструкцията на ГКПП „Капитан Андреево. Това съобщиха...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ