29 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Пловдив: Затварят Бетонния мост за ремонт на 17 юни

Движението по едно от ключовите съоръжения за Пловдив- Бетонния мост ще бъде спряно от 17 юни за реконструкция, която трябва да приключи за срок от шест месеца. От Община Пловдив официално са уведомили ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ), че след 15 юни могат да затворят пътната връзка между районите „Централен” и „Южен”.

Разрушаването на старата конструкция над жп ареала до бул. „Македония” и изграждането на нова бе отлагано във врмето. НКЖИ обаче бърза да завърши инфраструктурния проект за скоростна жп линия Пловдив – Бургас, която ще позволи влаковете да развиват скорост до 160 км/час. Мащабният обект се финансира по европейска програма и ако държавното дружество не спази определените срокове за завършването му, ще се наложи за своя сметка да покрива разходите за подмяна на железопътните съоръжения, пасарелки, подлеза под Централна гара. Отделно поема и харчовете за моста с приблизителна цена от 5 млн. лева. Мостът ще се разрушава, след което ще се строи нова конструкция със същите габарити – 9 метра ширина на пътното платно. Рампата от бул. „Христо Ботев” не е включена в проекта и по нея няма да се работи.

За реконструкцията на Бетонния мост в НКЖИ е изготвен проект и подписано споразумение със строителя – фирма „Трейс Холд Груп”, а от Община Пловдив е издадено и строително разрешение. Предстои до пешеходния жп прелез на Сточна гара изпълнителите да направят временни перони и подходи от двете страни на линията. Пътниците ще слизат и ще се качват от тази спирка, защото преминаването на влаковете под Бетонния мост ще бъде невъзможно.

Related Articles

Община Асеновград минава на екологичен транспорт

Община Асеновград сключи договор с фирмата изпълнител за доставка на електробуси. Финансирането е осигурено по процедура „Екологосъобразна мобилност“ на Националния план за възстановяване и...

Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Орденът на архитектите в Румъния (OAR) и Община Букурещ, обявиха Международен конкурс за дизайн на крайбрежна зона - „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Конкурсът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ