16 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Пилотно: Община Поморие реализира проект за управление на отпадъците

Община Поморие за първи път подписа договор за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA). Контрактът е за изпълнение на проект „Холистичен подход за управление на отпадъците в прехода към кръгова икономика“. Финансирането ще е по Програма за околната среда и действията по климата (LIFE), а съфинансирането от Европейския съюз.

Проектът е пилотен за България, като основната идея е да се въведе система за заплащане на услугата за битови отпадъци, за домакинствата и за бизнеса, на база на количеството изхвърляни отпадъци или „плащаш, колкото изхвърляш“.

Интегрираната ITC платформа за управление на отпадъците включва отчитане честотата на вдигане и вида на всеки зачислен в платформата контейнер/кофа, оборудвани с RFID таг/етикет, предаване в реално време на GPS позиция на сметосъбиращия камион и др.

Аналитичните услуги ще дават възможност да се изготвят обобщени статистики за честотата на събиранията и съответния обем на всеки контейнер, както и да се изчислява такса битови отпадъци за всеки генератор отделно.

Ще бъде разработено и мобилно приложение, чрез което гражданите да подават информация за потребителски адрес за предоставяне на общи или други контейнери. То ще съдържа и информация за дни и часове на събиране за всеки вид отпадък, дати за почистване на улиците и др.

В резултат от внедряването на платформата, ще се постигне подобрено планиране на извозването на отпадъците, оптимизиране на маршрутите, намаляване на разходите, както и по-чиста околна среда – вследствие на елиминиране на препълнени улични контейнери и разпилени отпадъци около тях.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ