24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Петметрови лалета „разцъфват“ във Велико Търново

5-метрови движещи се лалета ще бъдат монтирани на знакови места във Велико Търново. Кинетичната арт инсталация носи името „Сливане“ и е дело на визуалния артист Христо Гелов. Той се прочу с превръщането на пешеходни пътеки в Испания в пъстри черги и с преобразяването на мост в Швеция в “лего” играчка. Сега художникът за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

Внушителните цветя, които са символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на площада пред крепостта „Царевец“, на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“, на площад „Майка България“ и пред Художествената галерия „Борис Денев“ в града.

Лалета представляват цветни вятърни турбини в постоянно движение, които ще генерират електроенергия за нощното си осветление. Инсталацията ще внесе допълнителна арт атмосфера, която ще направи преживяванията на великотърновци и туристите още по-вълнумащи.

Откриването ще е на 5 май, а лалетата ще са част от градската среда на Велико Търново до края на октомври.

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ