14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Петметрови лалета „разцъфват“ във Велико Търново

5-метрови движещи се лалета ще бъдат монтирани на знакови места във Велико Търново. Кинетичната арт инсталация носи името „Сливане“ и е дело на визуалния артист Христо Гелов. Той се прочу с превръщането на пешеходни пътеки в Испания в пъстри черги и с преобразяването на мост в Швеция в “лего” играчка. Сега художникът за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

Внушителните цветя, които са символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на площада пред крепостта „Царевец“, на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“, на площад „Майка България“ и пред Художествената галерия „Борис Денев“ в града.

Лалета представляват цветни вятърни турбини в постоянно движение, които ще генерират електроенергия за нощното си осветление. Инсталацията ще внесе допълнителна арт атмосфера, която ще направи преживяванията на великотърновци и туристите още по-вълнумащи.

Откриването ще е на 5 май, а лалетата ще са част от градската среда на Велико Търново до края на октомври.

Related Articles

Обсъждат концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово

На 23 февруари в Лом ще се проведе обществено обсъждане на концепцията за интегрирано териториално развитие на Лом, Димово и Оряхово. Срещата се организира...

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ