19 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Петметрови лалета „разцъфват“ във Велико Търново

5-метрови движещи се лалета ще бъдат монтирани на знакови места във Велико Търново. Кинетичната арт инсталация носи името „Сливане“ и е дело на визуалния артист Христо Гелов. Той се прочу с превръщането на пешеходни пътеки в Испания в пъстри черги и с преобразяването на мост в Швеция в “лего” играчка. Сега художникът за първи път ще трансформира открити пространства в родния си град.

Внушителните цветя, които са символи на щастието, благополучието и любовта, ще бъдат разположени на площада пред крепостта „Царевец“, на панорамните площадки на ул. „Стефан Стамболов“, на площад „Майка България“ и пред Художествената галерия „Борис Денев“ в града.

Лалета представляват цветни вятърни турбини в постоянно движение, които ще генерират електроенергия за нощното си осветление. Инсталацията ще внесе допълнителна арт атмосфера, която ще направи преживяванията на великотърновци и туристите още по-вълнумащи.

Откриването ще е на 5 май, а лалетата ще са част от градската среда на Велико Търново до края на октомври.

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Ограничават движението в тръбата за Бургас на тунел „Траянови врата“

Ще се почистват стените и пътната настилка в съоръжението От 20:00 часа във вторник /23 април/ до 6:00 ч. в сряда /24 април/ ще се...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ