28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Перник изгражда площадка за строителни отпадъци

Община Перник ще изгражда площадка за приемане, предварително третиране и рециклиране на едрогабаритни и строителни отпадъци. За инвестиционното предложение вече е провеждана процедура за преценяване на необходимостта от извършване на оценка на въздействието върху околната среда, но поради обективни обстоятелства обектът не е реализиран.

Поради изтеклия срок на действие на решението на директора на РИОСВ Перник, според което не се налага да се извършва ОВОС, процедурата трябва да бъде извървяна отново. Площадката ще бъде разположена върху два урегулирани поземлени имоти с обща площ близо 79 000 кв. м и ще отстои на не по-малко от 2 км от най- близката жилищна зона. Годишно ще могат да бъдат обработвани 8 500 тона отпадъци. Ще се приемат за рециклиране строителни отпадъци от широк спектър, като материали от бетонови конструкции, тухли, керамика и др. с неопасен характер.

Отпадъците ще се третират механично, без допълнително химично и термично въздействие, като отделяните емисии прах ще се улавят още при самото натрошаване на отпадъците в мелница, снабдена с оросителна инсталацията, уверяват от общината. Оттам съобщават още, че е проведена процедура по реда на ЗОП и има сключен договор с изпълнител за изграждането на площадката.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ