13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Паркови зони: Ямбол става още по-зелен град

Продължават дейностите по облагородяване на местност Ормана в гр. Ямбол. Гребният канал в Ямбол, който дълги години остана занемарен и забравен, беше почистен и частично облагороден. В района се изгражда и тренировъчно футболно игрище. Продължава почистването и затревяването на нов участък от небетонираното корито на река Тунджа. След приключване на дейностите целият участък с дължина над 2,5 километра може да се превърне в един от най-големите линейни паркове в страната.

Ново парково пространство започна да се оформя и в края на квартал „Граф Игнатиев“ /до блок 94/, благодарение на общите усилия на граждани, фирми и Община Ямбол. Там е разположена и паркова мебел, предстоят и допълнителни ландшафтни решения.

Ще бъде изградена и още една обществена паркова зона в града. Тя ще е на територията на Опитната станция по земеделие, която пустее и се руши от десетилетия. Започва почистването й от отпадъци и плевели, поетапно облагородяване и проектиране на паркинг за посетители. За неговото изграждане отново помагат ямболски фирми и техни служители работят безвъзмездно. Бизнесът дарява част от строителните материали, останалата част осигурява Община Ямбол.

Общинското ръководство представя на вниманието на всички граждани идеен проект за това пространство, според който са обособени няколко зони.

Всяка една от тях ще се изгражда поетапно, в зависимост от финансовите възможности. Съществува и възможност да се кандидатства за европейско финансиране в новия програмен период, но този процес е бавен и работата по изграждане на част от зоните могат може да започне, докато се изчакват процедурите.

В проекта са предвидени:

– обществен паркинг;

– зона за разходка на домашни любимци;

– игрища за плажен футбол и волейбол, които ще бъдат изградени с морски пясък.

Идеята е през летните месеци тази част да се използва активно както за любителски спорт, така и за подготовка на състезатели от ямболски професионални спортни клубове.

Related Articles

Първата градска градина в България, създадена 1878 г. в Пловдив, грейва след основен ремонт

От 19 до 21 април ще бъдат празниците за официалното откриване на обновения парк Церемонията по откриването на обновения парк в Пловдив, който е Първата...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ