21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Париж разширява градската система за охлаждане с вода от Сена

Властите в Париж планират да разширят градската система за охлаждане, която използва вода от река Сена. Това е в отговор на растящото търсене на климатици и опит за ограничаване на въглеродните емисии, предаде Ройтерс.

Най-голямата система за охлаждане в Европа обслужва обекти в целия град, включително сгради, които ще бъдат използвани по време на Олимпийските игри в Париж догодина. Тя черпи вода от река Сена за охлаждащи станции. Те изпомпват вече охладената вода през подземни тръби към сгради, в които системата замества традиционните климатични инсталации.

Плановете са системата да бъде разширена в южните части на града, както и да започне да се внедрява в болници, детски градини и домове за възрастни. Целта е обхватът на мрежата да бъде утроен до 2042 година.

Както в повечето градове в Европа, през последните години летата в Париж са изключително горещи, като през юли миналата година температурите достигнаха до 43 градуса по Целзий. Освен щадяща за природата подземната система за охлаждане пести и средства на собствениците на бизнес, административни и търговски обекти, които плащат по-малко за електроенергия.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

Безплатно: Събират опасни отпадъци от домакинствата в Асеновград

Кампания за безвъзмездно предаване на опасни отпадъци организира кметството в Асеновград, съобщават от администрацията. Акцията ще се проведе тази събота – 15 юни, от 11...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ