Паметник – светиня в Русе се руши

0

В навечерието на 3 март – Паметникът на Свободата в Русе се руши, предава NOVA.Той е създаден през 1909 г. в памет на опълченците и поборниците и в знак на признателност от русенци. Обектът е монумент от национално значение. Негов автор е известният скулптор Арнолдо Цоки. „Женската фигура символизира победата над османците и е алегория на Нике, само че без крила. Двата лъва, от които единият къса оковите, символизират отново победата. Те са поставени на два фундамента, за да „охраняват“ паметника“, обясни реставраторът на монумента Ясен Янков. Той е сред хората, които обследват и констатират роблемите.

Според Янков тревожно е, че има слягане на паметника. „Има 7 мм отклонение по вертикала на 14,5-метровата статуя. Поради запалване на свещи по гранита, восъкът и пламъците го опушиха. Така забелязах, че гранитът се руши“, разкри Янков.

От община Русе са готови да отпуснат за начало около 60 000 лева. „Тези пари са гласувани на Общински съвет, но ги имаме само на хартия. Трябва да се осигурят. След това да се изготвят проекти за цялостната реставрация и да се събере професионален творчески екип“, категоричен е реставраторът.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си