25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Паметникът „Бузлуджа“ отваря врати за виртуални посетители

Публика ще може да разгледа за пръв път от 30 години насам монумента „Бузлуджа“, информират от фондация „Проект Бузлуджа“. Те са подготвили видео, което представя бъдещото изживяване в Бузлуджа при неговото отваряне за посетители. Целта е хората да се запознаят с актуалния вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по възстановяване и опазване на сградата в следващите етапи.

В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през него, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любознателните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала, в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.

Към този момент е завършен етапът по обезопасяване на покрива. Екип от алпинисти вече почисти отломките от дъски, вата и ламарини от покрива. Следва почистване на основните пространства в сградата и дейности по възстановяването на куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се тази работата на терен да бъда завършена до месец ноември тази година.

Related Articles

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...

Проект “Шарена фабрика” съживява стари сгради в Голяма Желязна

Запустялото училище в троянското село става международен образователен център Старото училище в село Голяма Желязна в община Троян отваря отново врати за един ден на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ