13 C
Пловдив
неделя, април 21, 2024

Паметникът „Бузлуджа“ отваря врати за виртуални посетители

Публика ще може да разгледа за пръв път от 30 години насам монумента „Бузлуджа“, информират от фондация „Проект Бузлуджа“. Те са подготвили видео, което представя бъдещото изживяване в Бузлуджа при неговото отваряне за посетители. Целта е хората да се запознаят с актуалния вид, да научат повече за мястото и да бъдат част от процеса по възстановяване и опазване на сградата в следващите етапи.

В основната зала туристите ще могат да видят стабилизираната куполна мозайка. Опасните отломки от покрива са отстранени и посетителите ще могат да обиколят залата. Стенните мозайки се намират зад платната на временния защитен навес, който ги пази от дъжд и сняг. Преминавайки през него, посетителите ще могат да видят част от тях. По-любознателните ще могат да направят обиколка на всички мозайки чрез специализирани турове. На финала, в кулоара при прозорците посетителите ще се насладят на изключителната природна панорама, разгръщаща се от центъра на България.

Към този момент е завършен етапът по обезопасяване на покрива. Екип от алпинисти вече почисти отломките от дъски, вата и ламарини от покрива. Следва почистване на основните пространства в сградата и дейности по възстановяването на куполната мозайка, както и изграждането на посетителските пътеки. Планира се тази работата на терен да бъда завършена до месец ноември тази година.

Related Articles

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ