18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Още 30 нови електробуса се движат по линиите на градския транспорт на София

„Продължаваме да обновяваме подвижния състав на градския транспорт. С новите 30 електробуса в „Столичен електротранспорт“ ще имаме 45.“ Това каза заместник-кметът по направление транспорт на Столична община Кристиан Кръстев. Той присъства на пускането на първите електробуси по договор за доставка на общо 30 нови превозни средства и 10 зарядни станции.

„8 нови електробуса се пускат в движение по автобусна линия № 6 „Автостанция „Гео Милев” – с. Герман и временната линия № Е20Т, която замества трамвай линия № 20 за времето на ремонта.

С доставените 30 нови електробуса в следващите месеци ще обновим линии № 60, 74 и 73. С тях електробусите на градския транспорт стават 65, а в процедура за доставка са още 52.

Новите електробуси са част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за модернизация на градския транспорт в София, която се реализира през последните години. С обновяването на превознте средства се подобрява градският транспорт, както и качеството на атмосферния въздух.

Ще имаме 117 чисто нови електробуса в движение. Работим отдавна върху маршрутите на бъдещия довеждащ транспорт, за който ще се използват новите превозни средства“ – посочи също Кръстев.

Возилата са климатизирани, разполагат с видеонаблюдение, със зарядни устройства за мобилни телефони. Те са нископодови, имат рампа за трудноподвижни хора и за майки с детски колички. Електробусите използват съвременните бързозарядни технологии, базирани на ултракондензатори, което им позволява да зареждат на крайните спирки в рамките на 5 – 6 минути, да улавят енергия при спиране и да я оползотворяват.

Проектът „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за шосеен транспорт – електрически автобуси и тролейбуси“ се реализира по Оперативна програма “Околна среда 2014 – 2020 г.” и се осъществява с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз.

Проектът е 100% финансиран по процедура № BG16M1OP002-5.004 „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух” по приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух” на Оперативната програма.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ