28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Още две столични детски градини ще се отопляват със зелена енергия

Подмяна на отоплителните инсталации и изграждане на геотермални системи ще бъде направено в две детски градини на територията на район „Кремиковци“. Това са сградите на ДГ № 94 „Детски свят” в гр. Бухово и ДГ №58 „Слънчево утро” в кв. Челопечене, район „Кремиковци“.

Столична община ще кандидатства с проектно предложение за изграждане на геотермални инсталации и реконструкция на вътрешно-отоплителни съоръжения в двете детски градини на територията на район „Кремиковци” по Процедура „Използване на геотермална енергия за отопление или за отопление и охлаждане в сгради държавна или общинска собственост”, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (БФП) по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност”. Средствата се предоставят от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г.

Предвижда се в съществуващите сгради на двете детски градини да бъдат изградени термопомпени инсталации от типа „земя – вода”, както и да се извърши реконструкция на вътрешно-отоплителната инсталация. Слънчеви колектори ще бъдат монтират с цел осигуряване на топлата вода.

Използването на екологични, алтернативни източници за отопление ще намали режийните разходи в детските заведения. Енергията от възобновяеми източници ще гарантира екологично отопление и ще допринесе за качеството на въздуха в район, където повечето домакинства използват твърдо битово гориво.

Реализирането на проекти, свързани с производство на „зелена“ енергия, са приоритет в работата на кмета на София Йорданка Фандъкова във връзка с климатичните промени и подобряване качеството на въздуха. На територията на София са монтирани соларни панели на над 20 детски градини и в 2 училища.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Вече в сила: С 5 км/ч с тротинетка през столичните паркове

Новите правила за движение на електрическите тротинетки в София вече са в сила. Това съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който припомни,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ