5 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

От 2025-а: Общините имат 4 опции за изчисляване на такса смет

Голяма промяна при такса “смет” предстои от 2025 г. От следващата година тя трябва да се изчислява според количеството изхвърлени отпадъци, а не като процент от данъчната оценка на имота, както е в момента.

Над 20 години бавим въвеждане на принципа “Замърсителят плаща”, а това е принцип на европейското законодателство, коментират от Българската Стопанска Камара. С последното изменение за местните данъци и такси се дават 4 опции на общините за изчисляване на таксата за битови отпадъци въз основа на количеството. Единият е на брой ползватели на имота, вероятно това ще бъде най-подходящо за сгради в режим на етажна собственост с повече апартаменти. Втората възможност е, когато имотът е самостоятелен, може да бъде предприятие или отделна къща на собственик, да е известна честотата на извозване през годината. Третият вариант е чрез едни специални торби, които са със съответната съвместимост, които закупуването и предоставянето им ще покрива тези разходи. С четвъртата опция законодателят даде на общинските съвети те да преценяват, да могат и да не прилагат основа на база на количеството събрани и третирани отпадъци.

Към момента са разнопосочни прогнозите дали такса смет ще падне или ще се увеличи за домакинствата от следващата година.

Related Articles

Село Слънчево: Единственото място за индустриална зона на Варна

Община Варна е с ограничена територия и с. Слънчево е единственото място със свободна площ от 4500 дка в региона, което е подходящо за...

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ