24 C
Пловдив
понеделник, юли 22, 2024

От 1 декември: В София въвеждат първите нискоемисионни зони

От 1 декември т.г. най-старите и замърсяващи автомобили няма да се допускат в идеалния център на София, реши Столичният общински съвет. От тази дата до края на февруари ще е в сила забраната за навлизане на превозни средства от най-ниската екологична категория, в рамките на обособени нискоемисионни зони. Мярката има за цел да облекчи замърсяването на въздуха през студените и мъгливи месеци.

Тази практика се налага по цял свят от години, като подобни рингове вече има в над 300 града. Някои са доста по-строги от това, което се въвежда тук.

Зоните са така подбрани, че да се постигне намаление на вредните емисии от транспорта в определените квартали, но същевременно гражданите да имат алтернативни маршрути с достатъчен капацитет, които да бъдат използвани от тях. Включването на централните части на града, в рамките на нискоемисионните зони, „прекъсва“ най-пряката автомобилна връзка между западните и източните квартали на града, като по този начин намалява привлекателността на този вид транспорт (личния автомобил).

Дали определен автомобил ще има достъп до центъра на София може да се разбере от екостикера на предното стъкло, където е отбелязана екологичната група на автомобила.

В София са обособени две зони – “малък” и “голям” ринг.

Малкият ринг обхваща идеалния център на града – територията между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“.

От 1 декември т.г. в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

Година по-късно – от 1 декември 2024 г. в малкия ринг ще се забрани влизането и на коли с екокатегория 2.

Ако МПС е трета категория, забраната за неговото влизане в центъра на София ще бъде наложена от 1 декември 2028 г.

Големият ринг обхваща широкия център на София – територията заключена между булевардите „Сливница“, „Данаил Николаев“, „Ситняково“, „П.Яворов“, ул. „Атанас Дуков“, бул. „Х.Ибсен“, бул. „П. Ю. Тодоров“, бул. „И.Е. Гешов“ и бул. „Константин Величков“, но и бул. „Михай Еминеску“, бул. „Никола Й. Вапцаров“, ул. „Люба Величкова“ и ул. „Сребърна“.Там ограниченията влизат в сила от 1 декември 2025 г, когато ще се забрани влизането на коли с категория 1. Две години след това – от декември 2027 г на територията на големия ринг няма да могат да влизат и автомобили, категория 2.

Наредбата предвижда изключения. Те са за хората, които живеят съответно в малкия и големия ринг на София и за хората с увреждания.

В услуга на гражданите Географската информационна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки столичанин може да провери дали даден адрес попада в някоя от нискоемисионните зони, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория. Картата е активирана и е в тестови период. Тя може да бъде намерена на адрес: http://air.gis-sofia.bg

Related Articles

След години протести: Ремонтът на пътя в селата край ТЕЦ „Марица Изток“ е в ход

След години на протести на местните жители основният ремонт на пътя на селата край ТЕЦ "Марица Изток" в община Гълъбово е вече в ход. Ремонтът...

249 добри практики са подадени по Урбакт

184 града от 32 страни се възползваха от възможността да споделят най-добрите си практики, с надеждата да получат Знака за добра практика на Урбакт. По...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ