20 C
Пловдив
четвъртък, юни 20, 2024

От ЮНЕСКО: Антична Бонония номинирана за паметник от световното културно наследство

ЮНЕСКО номинира историческия обект Антична Бонония във Видин за паметник от световното културно наследство. Комплесът е част от общата номинация на единен транснационален сериен обект „Граници на Римската Империя“. Той обхваща места от България, Сърбия, Румъния и Хърватска, информират от Регионалния исторически музей във Видин.

Номинацията на „Антична Бонония“ е една от общо 32 за обекти от страната. Останките от историческия обект се намират в центъра на Видин и недалеч от най-запазената от Средновековието крепост у нас „Баба Вида“.

През последните три години на терена се извършват проучвания със средства от Министерство на културата и с помощта на община Видин. Извършените досега археологическите разкопки на обекта „Антична Бонония“ разкриват около 15 века история, съобщи ръководителят на археологическия екип за миналата година доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ към БАН.

История

Бонония е възникнала в края на І в. и началото на ІІ в. като кастел и пътна станция на римската провинция Мизия. Разположена е на високия десен бряг на р. Дунав. Най-вероятно тук е била настанена помощна военна част, изграждаща крайдунавския път. През ІІ-ІІІ в. градът бележи разцвет, а пристанището е обслужвало дунавския и търговски флот. Към края на ІІІ в. и началото на ІV в. градът е имал солидна фортификационна система, което го причислява към големите градски центрове на империята. Той представлява правоъгълник, издължен в посока север-юг, с площ около 20 ха. Разкрити са 9 кръгли кули с диаметър 19 м и дебелина на стените 3.7 м. Античната Бонония е превзета и опустошена от аварите през VI в.

снимка: община Видин

 

Related Articles

За 6 месеца: Затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив

Спират движението и затварят за ремонт Бетонния мост в Пловдив на 15 юни в 12 часа. Срокът за извършване на строителните дейности е шест...

Общините ще избират между 3 модела за изчисление на такса битови отпадъци

Основни стъпки по прилагането на новите правила за изчисляване на такса битови отпадъци (ТБО) беше тема от втория ден за Националната среща на финансистите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ