11 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

От ЮНЕСКО: Антична Бонония номинирана за паметник от световното културно наследство

ЮНЕСКО номинира историческия обект Антична Бонония във Видин за паметник от световното културно наследство. Комплесът е част от общата номинация на единен транснационален сериен обект „Граници на Римската Империя“. Той обхваща места от България, Сърбия, Румъния и Хърватска, информират от Регионалния исторически музей във Видин.

Номинацията на „Антична Бонония“ е една от общо 32 за обекти от страната. Останките от историческия обект се намират в центъра на Видин и недалеч от най-запазената от Средновековието крепост у нас „Баба Вида“.

През последните три години на терена се извършват проучвания със средства от Министерство на културата и с помощта на община Видин. Извършените досега археологическите разкопки на обекта „Антична Бонония“ разкриват около 15 века история, съобщи ръководителят на археологическия екип за миналата година доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ към БАН.

История

Бонония е възникнала в края на І в. и началото на ІІ в. като кастел и пътна станция на римската провинция Мизия. Разположена е на високия десен бряг на р. Дунав. Най-вероятно тук е била настанена помощна военна част, изграждаща крайдунавския път. През ІІ-ІІІ в. градът бележи разцвет, а пристанището е обслужвало дунавския и търговски флот. Към края на ІІІ в. и началото на ІV в. градът е имал солидна фортификационна система, което го причислява към големите градски центрове на империята. Той представлява правоъгълник, издължен в посока север-юг, с площ около 20 ха. Разкрити са 9 кръгли кули с диаметър 19 м и дебелина на стените 3.7 м. Античната Бонония е превзета и опустошена от аварите през VI в.

снимка: община Видин

 

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Кметове и министри участват в Общото събрание на НСОРБ

На 27 и 28 февруари в София се провежда Общото събрание на Националното сдружение на общините в Република България. То е първото след местните...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ