25 C
Пловдив
четвъртък, май 30, 2024

От срещата на НСОРБ: Таванът от 15% за индексация на строителните договори е дискусионен

Предложеният таван от 15 на сто за индексация на строителните договори е дискусионен. В Народното събрание са внесени промени в Закона за обществените поръчки, с които се дава възможност на правителството да измени правилника за изпълнение на ЗОП, като въведе методика за индексацията. Това съобщи вчера вицепремиерът Гроздан Караджов на форума на Националното сдружение на общините в Република България „Бъдещето на Европа и България през призмата на кризите“. В него участваха министър-председателят Кирил Петков и вицепремиерите Калина Константинова и Борислав Сандов.

Кметове поставиха проблема с невъзможността да започнат или завършат инфраструктурните си проекти заради отказа на фирмите да работят по старите оферирани цени.

Вицепремиерът уточни, че методиката касае само строително-монтажните работи, но ще се даде възможност на възложителите за индексиране върху целия договор. Министърът разясни, че ще се използва темпа на нарастване на цените на строителните материали в шест отделни подсектора, за да се изчисли ръста на инфлацията. По проекта на методиката се водят разговори с НСОРБ и с Камарата на строителите. „Знаем, че общините и строителните фирми настояват за по-висок таван. Дали ще има промяна в методиката, дали ще има по-различно число от 15% – има две седмици, в които да се уточни точният процент. Надявам се до тогава промените в ЗОП да са влезли в сила и веднага след това да приемем методиката в Министерския съвет“, увери Караджов.

Вицепремиерът заяви, че тази методика трябва да се прилага и към заварените случаи, защото ще се окаже, че тези, които добросъвестно са си изпълнили договорите, няма да получат индексация, а са работили в инфлационна обстановка, а тези, които не са ги довършили – по случайност или нарочно, ще получат индексация, което не е справедливо. „Моето мнение е, че трябва да важи и със задна дата, след 30 юни 2021 година“, каза министър Караджов и допълни, че тази позиция ще отстоява и пред Министерския съвет. Вицепремиерът допълни, че има огромен брой европейски обекти – общински и държавни, които няма да се реализират, ако не се приложи индексацията.

Снимка: МРРБ

Related Articles

Международната пътна федерация избра Пловдивския панаир за свое събитие

Международната пътна федерация Европа и Централна Азия избра Пловдивския панаир за провеждане на своя регионален конгрес. Това е най-мащабното и елитно събитие за годината...

Пловдив: Затварят Бетонния мост за ремонт на 17 юни

Движението по едно от ключовите съоръжения за Пловдив- Бетонния мост ще бъде спряно от 17 юни за реконструкция, която трябва да приключи за срок...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ