17 C
Пловдив
четвъртък, септември 28, 2023

От началото на май: Възобновяват работата по реставрацията на „Нотр Дам“

Работата по реставрацията на катедралата „Нотр Дам“ в Париж ще бъде възстановена в началото на май. В момента група специалисти инспектират сградата, за да изготвят план за последващите дейности, информира Gazeta.ru.

В началото на март, поради разпространението на коронавирусната инфекция, строителството беше спряно. На обекта нямаше нито един работник, а участващите учени и инженери работиха от домовете си.

Ден преди годишнината от пожара Жан-Луи Жоржелан, френският генерал и бивш началник щаб, назначен да надзирава възстановяването, обиколи зоната с ограничен достъп. „Ще започнем работа възможно най-скоро“, каза той пред France 24 и добави, че мерките за защита от заразяване трябва да бъдат спазвани „изключително внимателно“, за да се защитят служителите и експертите, които работят по реконструкцията.

Първите работници, които ще се върнат на строителната площадка, ще имат задачата да демонтират близо 300 тона от изгорялото и изпочупено скеле в Катедралата. Започналият по време на ремонта на покрива пожар превърна скелето в 40 000 парчета разпокъсан метал, които заплашват да дестабилизират структурата на „Нотр Дам“, ако паднат върху някоя от отслабените стени. Докато те не бъдат премахнати много внимателно, катедралата остава в опасност, заяви Жоржелан.

Експертите от Лабораторията за изследване на историческите паметници са действали на обекта до средата на март, извличайки и анализирайки камъка, дървесината, стъклото и метала в катедралата, за да оценят степента на пораженията от огъня и щетите от водата. Откакто работата на място е преустановена,  всеки от тях си е прибрал дисковете и сега анализира данните и пише доклади от дома си.

Тиери Зимер, заместник-директор на изследователската лаборатория, заяви, че щом се завърнат в катедралата, учените ще проведат тестове в двата параклиса, за да оценят щетите по боята. Това ще помогне да се определят най-добрите техники за реставрация, които да се използват, когато започнат реалните ремонтни дейности – за разлика от обезопасяването на обекта, разчистването на отпадъците и първоначалното тестване, които още не са приключили.  Очаква се това да стане в началото на следващата година.

Припомняме, че пожарът в най-известната катедрала на Париж възникна на 15 април 2019 г. В резултат на инцидента сградата бе сериозно повредена, а покривът частично срутен.

 

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Старт: Първа копка на спортни зали за 7 млн. лева в Пловдив

Тренировъчният център за баскетбол и волейбол ще бъде в район „Западен” С церемония „Първа копка“ започва изграждането на две спортни зали с топла връзка в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ