13 C
Пловдив
сряда, ноември 29, 2023

От март: Разширяват третата линия на метрото 

През март стартира изграждането на 3 км от третата линия на метрото от ж.к. „Хаджи Димитър“ до ж.к. „Левски“, съобщи кметът Йорданка Фандъкова в профила си в социалната мрежа.

За строителството на новия участък са одобрени 12,8 млн. лв. от Столичния общински съвет.

Цялата трета линия е с дължина 21 км, 12 от тях бяха завършени през 2020-2021 г. Остават двата участъка през „Подуяне“ и „Слатина“ с обща дължина 9 км.

Те са включени за съфинансиране в Плана за възстановяване и устойчивост с 300 млн. лв. Тези средства представляват под 50% от цялата сума, необходима за изграждането, но е ключова за строителството.

Всички останали средства ще бъдат осигурени от бюджета на Столична община и чрез заем от Европейската инвестиционна банка, за преговори с която Фандъкова е получила мандат от Общинския съвет.

Очакванията са изграждането на двата участъка да приключи през 2025 – 2026 г.

Анализите показват, че тези два участъка, които преминават през гъсто населени територии, ще обслужват 160 хил. души с тенденция за нарастване във времето. Ефектите ще са по-добра градска среда, по-малко вредни емисии и намаляване на трафика, коментира Фандъкова.

Related Articles

ИПИ: Много региони са с потенциал за подобряване на развитието си

Няма непреодолими бариери пред икономическото и социалното преобразяване на местно ниво. Амбицията, усилията и финансовата независимост на местните власти могат да повлияят за повишаване...

Приключи реставрацията на фасадата на Министерството на транспорта в София

Успешна реставрация върна блясъка на фасадата на Министерството на транспорта в София. Възстановен е автентичният ѝ вид отпреди 100 години, информират от транспортното ведомство. Консервацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ