От днес: Стартират археологическите разкопки на замъка Вишеград до Кърджали

Това е една от най-запазените крепости в Източните Родопи

0

От днес стартират разкопките на замъка Вишеград край Кърджали. Проучването на обекта започва екип на проф. Николай Овчаров.

Уникално запазеният средновековен паметник се намира на брега на яз. Студен кладенец – на около 5 км от центъра на града. Амбицията на археолозите и екипа е замъкът да бъде възстановен в добра височина и художествено осветен. Вишеград се нарежда по значимост и атрактивност до вече добре проучвани и желани дестинации като Перперикон, крепостта Моняк и средновековния манастир „Свети Йоан Предтеча“.

Вишеград е сред най-запазените крепости в Източните Родопи, разкрити са останки от стени с до 10 метра височина. Според професор Овчаров, под средновековната крепост, има римски кастел, т.е по р. Арда е имало път, свързващ Константинопол с Рим – Виа Игнатиа.

В началото на тази година държавата отпусна 100 000 лева за археологически дейности на крепостта. Разкопките във Вишеград ще продължат до месец юни включително. На обекта ще бъде ангажиран екип от 30 човека. След това – от юли до септември ще се работи на Перперикон.

Целта е артефактите от обектите в региона да дадат тласък за развитието на културно-историческия туризъм.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си