Отчитат намерените артефакти от археологически проучвания на Средновековния Червен

0

На 28.04.2021 г. в Регионален исторически музей – Русе, ще представят резултатите от археологическите проучвания на Средновековния Червен от изминалата 2020 година.

Проучената площ се намира по протежение на главната улица на средновековния Червен. Разкрити са зидове, които маркират дворно пространство. В неговите предели към момента са проучени останките на сграда с жилищен характер. Територията се намира в съседство с некропола на Църква №16, проучван през изминалите три археологически сезони.

Разкритите находки включват предмети от всекидневието – фрагментирани керамични съдове, токи, железни остриета на ножове. Откритата през 2019 година колективна находка от над 180 монети бе допълнена с още 10 броя, разположени в пределите на дворното пространство. Всички те принадлежат към ХІV век и бележат времето преди построяването на оградните зидове.

В рамките на проучената жилищна сграда бе разкрито корито, издялано в скалната основа, рамкирано от четири отвора за дървена конструкция над него. То притежава белезите на други подобни съоръжения от проучените жилищни квартали в средновековния Червен, едно от които се намира в Епископската резиденция, разположена в непосредствена близост.

Археологическите проучвания на обекта са извършени от екип специалисти от Русе, Павликени и Сливен, както и от доброволци. Ръководител на дейностите е Светлана Великова от РИМ – Русе.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си