16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Отпуснаха средства за реставрация на две архитектурни перли в центъра на Русе

Две сгради – паметници на културата в Русе ще бъдат реставрирани. Осигурени са средства за това от Министерството на културата по програма „Опазване на културното наследство”.

Малко над 80 000 лева има за ремонт и консервация на Доходното здание – паметник на културата от национално значение. С тях ще се направят реконструкции на покрива, техническите инсталации и главните фасади на четири от корпусите. Ще се работи и по ВиК инсталацията, за да спре наводняването на приземните части при интензивни валежи. Планира се и изграждане на нова мълниезащита, както и ревизия на съществуващото ефектно осветление. Всички реконструкции, включени в проекта, трябва да приключат до 15 ноември, като общината ще поеме половината от разходите.

108 хил. лева са отпусната за консервация и рестврация на стария хотел „Тетевен“, който е прилепен за Доходното здание, а двете сгради образуват архитектурен ансамбъл. Парите са предназначени за реновиране на фасадите и покрива на хотела, паметник от местно значение.

ИСТОРИЯТА

Хотел „Тетевен“ се е помещавал в къщата на френския фабрикант Андрея Тюрийо. Сградата е построена през 1897 г. по проект на италианския архитект Нино Росети. Известно време е била хотел „Булевард“, а през 1902 я купуват братя Равенски от Тетевен. На приземния етаж правят сладкарница „Тетевен“, която просъществува до началото на 90-те години, а на горните етажи – „Гранд Хотел Тетевен“.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ