21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Отпускат финансиране за мащабния ВиК проект в област Бургас

Договор за заем за изпълнението на първия етап на „Интегрирания воден проект за област Бургас“ беше подписан между ВиК – Бургас и Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на инвестицията е близо 460 милиона лева.

Най-мащабният ВиК проект за област Бургас ще бъде реализиран на два етапа. Той ще включва реконструкция на съществуващата и изграждане на нова ВиК мрежа.

Дейностите предвиждат ремонт на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа на територията на осем общини в областта. Включено е и изграждане на около 80 км нова ВиК мрежа. През март тази година беше одобрена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 145 милиона лева за изпълнението на първия етап. Беше дълъг периода на одобрение, около 3-4 години, обясни пред БНР директорът на ВиК – Бургас Ганчо Тенев.

Доста е остаряла мрежата като цяло в окръга и ние подменяме една критична част. Инвестиции във ВиК сектора трябва да се правят. Ще подменим водопроводна мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат. Ще направим пречиствателна станция в Карнобат. Ще направим реконструкция на пречиствателната станция в „Меден рудник“, реконструкция на бургаската пречиствателна станция. Ще подменим мрежата в „Сарафово“. Във всички големи агломерации, които са на 10 000 еквивалента жители влизат в него“, поясни той. Включени са и Царево, Китен и Лозенец.

Втората част на проекта предвижда реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в района на Поморие, Несебър, Обзор, Крайморие, Черноморец, както и още три участъка от деривация Ясна поляна и един на деривация Камчия – Север. Причината дейностите да бъдат отложени за по-късен етап е, че попадат в защитени зони.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 г.

 

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

5 млн. лева от ЕС за укрепване на три свлачища във Велико Търново

Община Велико Търново очаква близо 5 милиона лева европейско финансиране за укрепване на три свлачища, които засягат жилищни и промишлени територии и пътища. Проектът е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ