5 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Отпускат финансиране за мащабния ВиК проект в област Бургас

Договор за заем за изпълнението на първия етап на „Интегрирания воден проект за област Бургас“ беше подписан между ВиК – Бургас и Европейската банка за възстановяване и развитие. Общата стойност на инвестицията е близо 460 милиона лева.

Най-мащабният ВиК проект за област Бургас ще бъде реализиран на два етапа. Той ще включва реконструкция на съществуващата и изграждане на нова ВиК мрежа.

Дейностите предвиждат ремонт на 158 км водопроводна и 22 км канализационна мрежа на територията на осем общини в областта. Включено е и изграждане на около 80 км нова ВиК мрежа. През март тази година беше одобрена безвъзмездна финансова помощ в размер на над 145 милиона лева за изпълнението на първия етап. Беше дълъг периода на одобрение, около 3-4 години, обясни пред БНР директорът на ВиК – Бургас Ганчо Тенев.

Доста е остаряла мрежата като цяло в окръга и ние подменяме една критична част. Инвестиции във ВиК сектора трябва да се правят. Ще подменим водопроводна мрежа в Бургас, Айтос, Карнобат. Ще направим пречиствателна станция в Карнобат. Ще направим реконструкция на пречиствателната станция в „Меден рудник“, реконструкция на бургаската пречиствателна станция. Ще подменим мрежата в „Сарафово“. Във всички големи агломерации, които са на 10 000 еквивалента жители влизат в него“, поясни той. Включени са и Царево, Китен и Лозенец.

Втората част на проекта предвижда реконструкция, рехабилитация и изграждане на нови ВиК системи в района на Поморие, Несебър, Обзор, Крайморие, Черноморец, както и още три участъка от деривация Ясна поляна и един на деривация Камчия – Север. Причината дейностите да бъдат отложени за по-късен етап е, че попадат в защитени зони.

Срокът за изпълнение на дейностите по проекта е декември 2023 г.

 

Related Articles

Община Варна с 2 проекта за маркетингови кампании на немския пазар

Община Варна кандидатства по два проекта за провеждане на мащабни маркетингови кампании на немския пазар. Те ще се финансират по новата Програма за маркетингови...

Жителите на Банско решават кои да са приоритетите за развитие на града

Кметът на Банско Стойчо Баненски инициира онлайн анкета, в която жителите на общината да посочат кои са техните приоритети за развитието на града и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ