14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Откриха ценна археология по трасето на пътя Видин – Ружинци – Монтана

Четири некропола и около 900 находки са открити до момента край с. Синаговци при спасителни археологически проучвания по трасето на пътя Видин – Ружинци – Монтана. Част от некрополите са от ранножелязната епоха, ранноримската епоха (1 в. пр.Хр. – 1 в. сл.Хр.), от ерата на принципата (2 – 3 в. сл.Хр.) и от Първото българско царство (10 – 11 в. сл.Хр.).

Открити са и останки от стопанство от 3 в. сл. Хр. със земеделски инструменти и сребърни денари. В археологическия обект край с. Синаговци са открити и множество структури – ями и вкопавания от къснобронзовата и ранножелязната епохи. Регистрират се също вкопавания и пещи от периода на 1 в. пр.Хр. – 1 в. сл.Хр. Археологическото проучване на обекта се изпълнява по график и се очаква да завърши до края на август тази година.

За опазване на културно-историческото наследство при строителството на големите пътни проекти археолозите от Националния археологически институт с музей при БАН в момента извършват проучвания по трасето на автомагистрала „Хемус“ и на път I-1 Видин – Ружинци – Монтана.

Related Articles

Представят възможностите за участие в Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция – България

Възможностите за кандидатстване с проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество INTERREG VI-A „Гърция – България 2021 – 2027 г.“ ще бъдат представени на информационен...

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Община Троян с 4 нови проекта

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ