25 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Откриха три спортни обекта в Шумен

Тренировъчно игрище и две нови спортни зали бяха открити в Шумен. С тяхното изграждане завърши първият етап от работата по проекта за обновяване на градския стадион „Панайот Волов“. Новото футболно игрище е с размери 45 на 75 м. То е проектирано с всички необходими пространства, условия и техническо оборудване за провеждане на тренировки по футбол. Застлано е с изкуствена тревна настилка за спортни терени. Монтирани са и специални оросители, които да позволят използването на изкуствената настилка и в най-горещите летни дни. Има дренажна и осветителна система. На югоизточната страна са разположени 2 трибуни с общо 205 места, от които 4 – за хората с увреждания. Изградени са 37 паркоместа.

Тренировъчната зала е с размери 20 на 41 м, като общата площ на сградата е 827 кв.м. Има 92 места за зрители, резервни играчи и треньори. Изградени са съблекални за спортистите със самостоятелни санитарни възли и бани, складови помещения, треньорски стаи, кабинети за лекар и физиотерапевт, конферентна зала, фоайе с бар, складови помещения и др.

За първи път от 40 години беше направен основен ремонт и на голямата зала в спортния комплекс „Плиска“, където спортуват близо 2000 деца. Подменени са подовата настилка, дограмата, ел. инсталацията и осветителните тела, външната мазилка. Изградена е нова вентилационна система.

Идеята на общинското ръководство е да се създаде още един градски център с многофункционално съоръжение подобно на „Арена Шумен“, където ще се провеждат тренировки по футбол и лека атлетика, концерти, футболни турнири на национално и международно ниво. Над бул. „Симеон Велики” към стадиона ще бъде построен надлез, който ще го свързва с търговската част до хипермаркета. Така новото пространство допълнително ще оживи района по пътя към квартал „Тракия“.

За тренировъчното игрище и за залата над стадиона Общината получи 3 млн. лв. от държавата през 2020 г. С тяхното изграждане завърши първият етап от работата по проекта за съоръжението.

Related Articles

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...

Европейска нощ на учените SEARCH се провежда в над 30 локации в България

“Европейска нощ на учените SEARCH 2023” ще се проведе на 29 септември на повече от 30 локации в цялата страна – Асеновград, Белоградчик, Бургас,...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ