28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Откриха тракийско ямно светилище на 2500 години в бургаския к-с „Изгрев“

Ново археологически обект беше открит и показан в бургаския комплекс „Изгрев“. Той представлява тракийско ямно светилище от V- IV в. пр. Хр. Спасителните археологически разкопки на мястото стартираха на 26.05.2020 г. в зоната на строително петно за изграждане на бъдеща жилищна кооперация с площ 877 м² на бул. „Н. Петков“. Теренът е на 7-8 м. надморска височина. Пресечен е от съвременна отводнителна комуникация, която до известна степен затруднява проучването. Към настоящия етап в процес на изследване са 14 ритуални ями и са локализирани поне още десет. В нивото на първоначално регистриране те имат размери от 1.10 до 2.50 м. В дълбочина се разширяват – т.нар. „камбановидни“ или „крушовидни“ ями. Дълбочината им от нивото на засичане до дъното достига 0.80-0.90 м. Откритите материали са: фрагменти от керамични съдове, изработени на ръка и на грънчарско колело – купички, паници и амфори. В ямите има човешки и животински кости, както и въглени. На този етап метални находки не са открити. За ямите има индикации, че са натрупвани на нива, с опалена обмазка.

„Почти 80 % от откритата на мястото керамика е изработена на ръка и със сигурност е дело на местните обитатели – тракийски племенни общности. На този етап датировката на откритите материали сочи V- IV в.пр.Хр. Вероятно фрагментите от амфори ще разширят хронологията до III в.пр.Хр.“, коментира научният ръководител на археологическите разкопки ас. Мирослав Класнаков от Регионален исторически музей – Бургас.

Той разказа още, че историята на бургаския комплекс е доста интересна, а археологията – богата и разнообразна.

„Оттук са известни много единични и колективни археологически находки. Още през 1925 г. видният български праисторик В. Миков публикува материали от късния неолит (втората половина на VI хил.пр.Хр.), открити при прокарване на т.нар. „Сладък канал“ до с. Атанасово. Тези находки са включени и в капиталния труд на американския антрополог от Харвардския университет Дж. Гол, издаден през 1948 г. в САЩ“, обясни Класнаков.

Археологът информира, че в РИМ-Бургас се съхраняват фрагменти от керамични съдове, различни керамични и каменни находки, амфора, фрагмент от мраморна статуетка, намерени на територията на комплекса. Има данни и за щок, монети и др. Публикувана е колективна монетна находка от централноевропейски и турски монети, датиращи от 15-18 в.

„Изключително важен е и надписът на Аполоний, син на Ептайкент (по-късно приел името Гай Юлий Аполоний), стратег на тракийския цар Реметалк II, датиращ от началото на 1 в. Всички тези материали покриват голям хронологически отрязък от късната праистория до Възрожденския период“, заяви още Класнаков.

Археологически разкопки в комплекс „Изгрев“ се правят за първи път, почти 100 години след публикуването на първата информация за открити тук старини.

Related Articles

На форум: Експерти дискутират бъдещето на световното културно наследство

Конфиндустрия България и Посолството на Италия в България, в сътрудничество с Италианския културен институт, Камарата на архитектите в България, Камарата на строителите в България...

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ